Smażone na powietrzu kąski z łososia w azjatyckiej marynacie
Wybierz się w podróż do Azji bez wychodzenia z kuchni! Te małe dania z łososia, marynowane w najsmaczniejszym azjatyckim sosie i perfekcyjnie przyrządzone we frytkownicy powietrznej, to prawdziwa eksplozja smaku w ustach. Rozpływający się w ustach łosoś o delikatnym smaku doskonale łączy się ze słodkimi, słonymi i lekko pikantnymi nutami marynaty. W towarzystwie białego ryżu, sałatki lub jako aperitif, pokochasz je ;-)
Składniki
Materiały
- Miska do sałatek
- Frytkownica powietrzna
Przygotowanie
- Połącz sos sojowy, olej sezamowy, srirachę, miód, czosnek (opcjonalnie) i imbir (opcjonalnie).
- Pokrój łososia na duże kawałki i dodaj do marynaty. Dobrze wymieszać.
*Możesz owinąć miskę folią spożywczą i pozostawić łososia do marynowania w lodówce lub użyć go od razu. - Umieść panierowane kawałki łososia na tacy frytownicy powietrznej i smaż w trybie "Air fry" przez 9 minut w temperaturze 190°C.
- A teraz gotowe! Podawaj z ryżem lub warzywami albo użyj do ożywienia sałatki!
Obserwacje
Jak przechowywać łososia ugotowanego we frytkownicy?
Można go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1 dnia.
Czy łososia smażonego na powietrzu można zamrozić?
Tak, można, ale upewnij się, że nie został wcześniej zamrożony!
Z czym podawać kąski z łososia?
Można je podawać z ryżem, warzywami (bardzo dobrze komponują się z brokułami) lub dodać do sałatki!
Czym mogę zastąpić srirachę?
Aby uzyskać koreańską wersję, zastąp srirachę gochujang (koreańska sfermentowana pasta chili). Możesz również użyć kęsów łososia w bibimbapie; nasz przepis podaliśmy tutaj.
Możesz również zastąpić srirachę pieprzem cayenne lub wybranym przez siebie chili. Bądź ostrożny, wszystkie chilli są różne, więc nie wahaj się dodawać ich po trochu, aby dostosować przyprawy.