Sos beszamelowy, łatwy przepis

zagłosuj teraz
Side dish
4 porcji
łatwe
12 min

Jak zrobić sos beszamelowy. Do lasagne, croque-monsieur, zapiekanek lub innych dań, którymi można podzielić się z przyjaciółmi i rodziną. Ptitchef podaje PRAWDZIWY przepis, który sprawi, że wszyscy goście się rozpłyną :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 0.91 (0.23€/porcja)

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min

  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 1Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie roztop masło w rondelku. Jak tylko zacznie "skwierczeć", dodaj mąkę na raz i wymieszaj.
  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 2Gotować przez 2 minuty, ale nie dopuścić do zbrązowienia mieszanki.
  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 3Dodaj przegotowane mleko do mieszanki i mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy beszamel osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i beszamel jest gotowy!

Obserwacje

Gałka muszkatołowa: aby upewnić się, że smak gałki muszkatołowej nie zostanie utracony podczas gotowania, dodaj ją pod koniec wraz z solą i pieprzem.

Co zrobić, jeśli sos beszamelowy jest zbyt rzadki?
Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, dodaj 10 g mąki. Należy pamiętać, że sos zgęstnieje, gdy ostygnie.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+