Sos beszamelowy, łatwy przepis
zagłosuj teraz
Jak zrobić sos beszamelowy. Do lasagne, croque-monsieur, zapiekanek lub innych dań, którymi można podzielić się z przyjaciółmi i rodziną. Ptitchef podaje PRAWDZIWY przepis, który sprawi, że wszyscy goście się rozpłyną :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 0.91Euros€ (0.23€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
- Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie roztop masło w rondelku. Jak tylko zacznie "skwierczeć", dodaj mąkę na raz i wymieszaj.
- Gotować przez 2 minuty, ale nie dopuścić do zbrązowienia mieszanki.
- Dodaj przegotowane mleko do mieszanki i mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy beszamel osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i beszamel jest gotowy!
Obserwacje
Gałka muszkatołowa: aby upewnić się, że smak gałki muszkatołowej nie zostanie utracony podczas gotowania, dodaj ją pod koniec wraz z solą i pieprzem.
Co zrobić, jeśli sos beszamelowy jest zbyt rzadki?
Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, dodaj 10 g mąki. Należy pamiętać, że sos zgęstnieje, gdy ostygnie.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!