Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek
Jak zrobić szpinak smażony na patelni? Przepis jest bardzo prosty i w krótkim czasie uzyskasz zdrowy i smaczny dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Co więcej, smażony szpinakmożna również wykorzystać do przygotowania omletu lub smacznej bułki. Wykonaj wszystkie kroki krok po kroku, aby uzyskać doskonały szpinak sauté!
Składniki
Materiały
- Patelnia
- Nóż
- Ociekacz do makaronu
Przygotowanie
- Oczyść świeży szpinak i usuń tylko liście. Następnie umyj je pod bieżącą wodą
- Obierz ząbki czosnku i dodaj je na patelnię z odrobiną oleju. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu.
- Teraz dodaj umyty szpinak (nie susząc go) i gotuj przez około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Objętość surowego szpinaku znacznie się zmniejszy podczas gotowania.
- Po ugotowaniu dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj na talerzu. Szpinak smażony na patelni jest gotowy!
Obserwacje
Jak przyprawić szpinak na patelni?
Można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pieprzu i soku z cytryny.
Jak długo można przechowywać szpinak smażony na patelni?
3/4 dnia w lodówce przykryty folią spożywczą lub umieszczony w szczelnym pojemniku.
Czy mogę zamrozić smażony szpinak?
Jeśli użyłeś świeżego szpinaku, możesz go zamrozić. Pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie włóż go do pojemnika z pokrywką i umieść w zamrażarce.
Co zrobić, jeśli szpinak sauté stracił dużo wody?
Odcedź go w durszlaku przed doprawieniem, a następnie włóż z powrotem na patelnię i dopraw solą i pieprzem.
Jak doprawić szpinak smażony na patelni?
Pod koniec gotowania można dodać starty parmezan lub pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wcześniej usuń ząbki czosnku