Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek

zagłosuj teraz
Side dish
2 porcji
łatwe
17 min

Jak zrobić szpinak smażony na patelni? Przepis jest bardzo prosty i w krótkim czasie uzyskasz zdrowy i smaczny dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Co więcej, smażony szpinakmożna również wykorzystać do przygotowania omletu lub smacznej bułki. Wykonaj wszystkie kroki krok po kroku, aby uzyskać doskonały szpinak sauté!


Składniki

2
Szacowany koszt: 1.21 (0.6€/porcja)

Materiały

  • Patelnia
  • Nóż
  • Ociekacz do makaronu

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania12 min
  • Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek - Przygotowanie krok 1Oczyść świeży szpinak i usuń tylko liście. Następnie umyj je pod bieżącą wodą
  • Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek - Przygotowanie krok 2Obierz ząbki czosnku i dodaj je na patelnię z odrobiną oleju. Gotować przez kilka minut na średnim ogniu.
  • Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek - Przygotowanie krok 3Teraz dodaj umyty szpinak (nie susząc go) i gotuj przez około 10 minut na dużym ogniu, często mieszając. Objętość surowego szpinaku znacznie się zmniejszy podczas gotowania.
  • Szpinak smażony na patelni, smaczny i łatwy dodatek - Przygotowanie krok 4Po ugotowaniu dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj na talerzu. Szpinak smażony na patelni jest gotowy!

Obserwacje

Jak przyprawić szpinak na patelni?
Można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pieprzu i soku z cytryny.

Jak długo można przechowywać szpinak smażony na patelni?
3/4 dnia w lodówce przykryty folią spożywczą lub umieszczony w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić smażony szpinak?
Jeśli użyłeś świeżego szpinaku, możesz go zamrozić. Pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie włóż go do pojemnika z pokrywką i umieść w zamrażarce.

Co zrobić, jeśli szpinak sauté stracił dużo wody?
Odcedź go w durszlaku przed doprawieniem, a następnie włóż z powrotem na patelnię i dopraw solą i pieprzem.

Jak doprawić szpinak smażony na patelni?
Pod koniec gotowania można dodać starty parmezan lub pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wcześniej usuń ząbki czosnku



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+