Franzbrötchen po prostu domowej roboty.
zagłosuj teraz
Po prostu jako przekąska między posiłkami z kawą, jako deser lub jako danie główne wyjątkowo słodkiego śniadania. Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku, aby samemu cieszyć się niebiańskim cynamonem.
Składniki
5
Nadzienie cynamonowe:
do obtoczenia:
Materiały
- Maszyna do ugniatania
Podobne przepisy
Tadżin jagnięcy ze śliwkami (kroki i wideo)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania40 min
- Roztop masło na patelni, a następnie dodaj mleko.
- Umieść mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól w dużej misce, posyp drożdżami i wymieszaj z mieszanką mleka i masła.
- Wyrabiać hakiem do ciasta przez około 5 minut, aby uformować jednolite ciasto, przykryć i odstawić na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, a następnie wymieszaj cynamon i cukier z rozgrzanym masłem.
- Ponownie zagnieść ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej i rozwałkować do rozmiaru ok. 60x30 cm. Rozłóż nadzienie na wierzchu i zwiń od dłuższego boku.
- Odetnij kawałki w kształcie trapezu za pomocą noża.
- Następnie użyj rączki drewnianej łyżki, aby wcisnąć małą stronę między wiry cynamonu, tak aby cynamon był skierowany do góry.
- Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 10 minut, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Obserwacje
Im mocniej rozwałkujesz ciasto, tym twardszy będzie Franzbrötchen.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!