Popraw swoje zdrowie metaboliczne dzięki tym 5 potężnym białkom roślinnym!
![Popraw swoje zdrowie metaboliczne dzięki tym 5 potężnym białkom roślinnym!](/imgupl/article/8751.jpg)
Insulinooporność dotyka więcej osób niż nam się wydaje i może być prekursorem cukrzycy typu 2. Na szczęście możliwe jest poprawienie wrażliwości na insulinę poprzez spożywanie diety bogatej w białka roślinne. Pokarmy te są nie tylko pożywne, ale także dostępne i łatwe do włączenia do zbilansowanej diety. Ale które pokarmy wybrać? Powiemy Ci więcej ;).
1. Suszona fasola
Bogata w błonnik i białko (po 15 g na filiżankę), suszona fasola ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją doskonałym wyborem do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Są one również doskonałym źródłem magnezu, kluczowego minerału w metabolizmie glukozy(National Institutes of Health, 2022). Ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 dzięki ich korzystnemu wpływowi na wrażliwość na insulinę.
2. Soczewki
Z 15,5 g białka i 13,5 g błonnika na filiżankę, soczewica spowalnia wchłanianie glukozy dzięki swojej unikalnej strukturze, która częściowo blokuje dostęp enzymów trawiennych do skrobi. Soczewica doskonale stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega jego skokom. Co więcej, ich wysoka zawartość polifenoli pomaga zmniejszyć stan zapalny, kluczowy czynnik w rozwoju insulinooporności.
3. Rozłupany groszek
Te rośliny strączkowe zawierają 16 g białka i 16 g błonnika na filiżankę. Ich wysoka zawartość skrobi opornej pomaga zmniejszyć obciążenie glikemiczne posiłków i promować lepszą kontrolę glikemii (Eat Move). Oprócz tego, że jest doskonałym źródłem białka, groszek dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo i cynk, które wspomagają metabolizm energetyczny.
4. Ciecierzyca
Dostarczając 14,5 g białka i 12,5 g błonnika na filiżankę, ciecierzyca spowalnia trawienie węglowodanów i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym skokom (British Journal of Nutrition, 2021). Ciecierzyca doskonale nadaje się do sałatek, zup i dań duszonych. Co więcej, ich bogactwo w saponiny i przeciwutleniacze może mieć korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zapobieganie chorobom metabolicznym.
5. Edamame
Zielone nasiona soi są doskonałym źródłem białka (18 g na filiżankę) i błonnika ( 8 g na filiżankę). Poprawiają wrażliwość na insulinę i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Soja zawiera również izoflawony, które wiążą się z lepszym metabolizmem węglowodanów i zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Inne artykuły, które mogą Cię zainteresować:
. .Komentarze
![Mathieu](/imgupl/team-member/sm-11.png)