Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć
Tradycyjne pierwsze danie kuchni włoskiej. Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem są idealne na niedzielny obiad, ale także na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie: kompletne i pożywne danie, które pokocha cała rodzina. Przepis jest prosty, wystarczy przygotować sos pomidorowy, ugotować makaron al dente i przygotować mieszankę ricotty, szpinaku, parmezanu i jajek do nadziewania. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku proces przygotowania wspaniałego wegetariańskiego zapiekanego dania, ale jeśli wolisz, możesz również wybrać klasyczne nadzienie w sosie mięsnym (lub inne wariacje, które znajdziesz w sekcji wskazówek).
Składniki
Materiały
- Naczynie do pieczenia
- patelnia
- deska do krojenia
- rondel
- miska
- łyżka (lub torebka)
Przygotowanie
- Wlej odrobinę oleju na patelnię i zrumień czosnek. Następnie dodać sos pomidorowy, sól i pieprz. Następnie gotować na małym/średnim ogniu przez 10 minut.
- Na innej patelni podsmaż szpinak.
Pozwól mu zwiędnąć, a po ugotowaniu dodaj gałkę masła. Następnie dobrze wymieszaj. (Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wlej go na patelnię, przykryj pokrywką i zacznij gotować na małym ogniu, a następnie zwiększ ogień do średniego). - W międzyczasie wstaw wodę na kuchenkę i ugotuj conchiglioni.
- Teraz przelej szpinak do durszlaka i usuń jak najwięcej płynu za pomocą łyżki. Następnie przełóż go do miski (jeśli chcesz, możesz posiekać go nożem) i dodaj ricottę. Następnie dobrze wymieszaj.
- Teraz dodaj jajko, 25 g parmezanu, sól i pieprz i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Odcedź makaron al dente (delikatnie, aby zapobiec łamaniu się conchiglioni), umieść je na talerzu i posmaruj odrobiną oleju. Gdy ostygną, zacznij wypełniać je mieszanką ricotty i szpinaku za pomocą łyżki lub woreczka do ciasta.
- Montaż:
Wlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia do pieczenia i zacznij układać nadziewane conchiglioni lekko je na siebie nakładając. - Polać conchiglioni pozostałym sosem pomidorowym i obficie posypać startym parmezanem.
- Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
- Conchiglioni z ricottą i szpinakiem są gotowe!
Obserwacje
Jak długo można przechowywać conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy mogę zamrozić conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
Tak, można je zamrażać zarówno ugotowane, jak i nieugotowane.
Jak mogę nadziać conchiglioni?
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie nadziewanych conchiglioni. Oto kilka z nich:
- sos mięsny
- łosoś i ser ricotta
- Krewetki i cukinia
- Grzyby i sos beszamelowy
- Dynia i ser ricotta
Czy mogę użyć sac à poche do nadziewania conchiglioni?
Oczywiście. My użyliśmy łyżki, ale z sac à poche przygotowanie nadziewanych conchiglioni będzie jeszcze łatwiejsze
Co mogę dodać do conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
Możesz przygotować ten przepis dodając sos beszamelowy. Wymieszaj go z sosem pomidorowym, gdy będzie już gotowy.