Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć

zagłosuj teraz
Danie główne
3 porcji
łatwe
45 min

Tradycyjne pierwsze danie kuchni włoskiej. Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem są idealne na niedzielny obiad, ale także na specjalne okazje, takie jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie: kompletne i pożywne danie, które pokocha cała rodzina. Przepis jest prosty, wystarczy przygotować sos pomidorowy, ugotować makaron al dente i przygotować mieszankę ricotty, szpinaku, parmezanu i jajek do nadziewania. Poniżej wyjaśniamy krok po kroku proces przygotowania wspaniałego wegetariańskiego zapiekanego dania, ale jeśli wolisz, możesz również wybrać klasyczne nadzienie w sosie mięsnym (lub inne wariacje, które znajdziesz w sekcji wskazówek).


Składniki

3
Szacowany koszt: 9.33 (3.11€/porcja)

Materiały

  • Naczynie do pieczenia
  • patelnia
  • deska do krojenia
  • rondel
  • miska
  • łyżka (lub torebka)

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania20 min

  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 1Wlej odrobinę oleju na patelnię i zrumień czosnek. Następnie dodać sos pomidorowy, sól i pieprz. Następnie gotować na małym/średnim ogniu przez 10 minut.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 2Na innej patelni podsmaż szpinak.
    Pozwól mu zwiędnąć, a po ugotowaniu dodaj gałkę masła. Następnie dobrze wymieszaj. (Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wlej go na patelnię, przykryj pokrywką i zacznij gotować na małym ogniu, a następnie zwiększ ogień do średniego).
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 3W międzyczasie wstaw wodę na kuchenkę i ugotuj conchiglioni.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 4Teraz przelej szpinak do durszlaka i usuń jak najwięcej płynu za pomocą łyżki. Następnie przełóż go do miski (jeśli chcesz, możesz posiekać go nożem) i dodaj ricottę. Następnie dobrze wymieszaj.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 5Teraz dodaj jajko, 25 g parmezanu, sól i pieprz i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 6Odcedź makaron al dente (delikatnie, aby zapobiec łamaniu się conchiglioni), umieść je na talerzu i posmaruj odrobiną oleju. Gdy ostygną, zacznij wypełniać je mieszanką ricotty i szpinaku za pomocą łyżki lub woreczka do ciasta.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 7Montaż:
    Wlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia do pieczenia i zacznij układać nadziewane conchiglioni lekko je na siebie nakładając.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 8Polać conchiglioni pozostałym sosem pomidorowym i obficie posypać startym parmezanem.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 9Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut.
  • Conchiglioni nadziewane ricottą i szpinakiem: wegetariańskie danie, któremu nie można się oprzeć - Przygotowanie krok 10Conchiglioni z ricottą i szpinakiem są gotowe!

Obserwacje

Jak długo można przechowywać conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
1 dzień w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę zamrozić conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
Tak, można je zamrażać zarówno ugotowane, jak i nieugotowane.

Jak mogę nadziać conchiglioni?
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie nadziewanych conchiglioni. Oto kilka z nich:
- sos mięsny
- łosoś i ser ricotta
- Krewetki i cukinia
- Grzyby i sos beszamelowy
- Dynia i ser ricotta

Czy mogę użyć sac à poche do nadziewania conchiglioni?
Oczywiście. My użyliśmy łyżki, ale z sac à poche przygotowanie nadziewanych conchiglioni będzie jeszcze łatwiejsze

Co mogę dodać do conchiglioni z ricottą i szpinakiem?
Możesz przygotować ten przepis dodając sos beszamelowy. Wymieszaj go z sosem pomidorowym, gdy będzie już gotowy.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+