Gratin dauphinois - prawdziwy przepis
Dziś przedstawiamy przepis na najsłynniejszą zapiekankę ziemniaczaną na świecie: Gratin Dauphinois . I pamiętaj, że nie mieszamy się tutaj z tradycją, więc jest to prawdziwy przepis, którym się z Tobą dzielimy, ten przekazany nam przez naszą babcię z jej francuskiej książki kucharskiej. Jest to idealny dodatek do mięs i ryb, ale jest to również danie, które świetnie smakuje samo w sobie :-)
Składniki
Materiały
- Naczynie żaroodporne 30 cm
- Nóż do obierania
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie paski.
- Doprowadzić mleko do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Dodać zmielony ząbek czosnku. Gdy mleko się zagotuje, dodać plastry ziemniaków i gotować przez około 10 minut.
- Odcedzić i ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie wysmarowanego masłem naczynia. Pozostałe plastry ułożyć płasko na wierzchu.
- Na wierzchu ułożyć płynną śmietanę, a następnie kilka plasterków masła.
- Piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. A teraz nadszedł czas, aby cieszyć się tym łatwym przepisem na gratin dauphinois!
Obserwacje
Jakiej odmiany ziemniaków powinienem użyć do zapiekanki dauphinois?
W zależności od oczekiwanego rezultatu nie można użyć byle czego. Polecamy Bintje, uniwersalny ziemniak par excellence. Jeśli chcesz użyć nieco twardszych plasterków, wybierz Belle de Fontenay lub Nicola. Nie zapomnij również o ziemniakach o twardym miąższu, aby uzyskać bardziej jędrną konsystencję: Belle de Fontenay, Amandine, Anabelle lub Charlotte (tak, mówimy tu o ziemniakach ^^).
Jak pokroić ziemniaki do gratin dauphinois?
Jeśli masz mandolinę, nie wahaj się jej użyć do pokrojenia ziemniaków. Pozwoli to uzyskać cienkie, równe plasterki i sprawi, że przepisowi nie będzie można się oprzeć!
Czy powinienem przepłukać ziemniaki pod wodą przed przygotowaniem zapiekanki?
Po pokrojeniu ziemniaków w cienkie paski, nie przepuszczaj ich pod wodą. Mogłoby to usunąć skrobię, która jest niezbędna, aby zapiekanka dauphinois trzymała się razem.
Jak zrobić lżejszą wersję gratin dauphinois?
Aby uzyskać lżejszą wersję zapiekanki, pomiń crème fraîche i użyj mleka pozostałego po gotowaniu ziemniaków (krok 2).
Czy w tradycyjnym przepisie na gratin dauphinois jest ser?
Od razu wyjaśnijmy: nie, w tradycyjnym przepisie na gratin dauphinois nie ma sera. Jeśli jednak chcesz uzyskać jeszcze bardziej zapiekany efekt, posyp ziemniaki startym serem. Otrzymasz zapiekankę, która będzie chrupiąca na zewnątrz i rozpływająca się w środku.
Jakiej śmietany powinienem użyć w moim przepisie na Gratin Dauphinois?
Pełnotłusta śmietana crème fraîche nie tylko lepiej zniesie gotowanie, ale także sprawi, że ziemniaki będą bardziej rozpływające się w ustach. Ale jak wspomniano powyżej, lekka śmietana może być również używana, jeśli chcesz, aby przepis był lżejszy.
Dlaczego gratin dauphinois wytwarza wodę?
Jest ku temu kilka powodów. Jeśli umyjesz plastry ziemniaków przed dodaniem ich do zapiekanki, istnieje prawdopodobieństwo, że podczas gotowania będą one wydzielać wodę. Gotowanie ziemniaków w mleku przed umieszczeniem ich w naczyniu również zapobiegnie wyciekaniu zapiekanki podczas gotowania. Wreszcie, jeśli dodałeś mleko do zapiekanki, woda obecna w tym składniku może mieć trudności z szybkim odparowaniem podczas gotowania, pozostawiając wilgotną podstawę.
Jak doprawić zapiekankę dauphinois?
Aby nieco urozmaicić przepis, natrzyj boki naczynia czosnkiem lub szalotką. Następnie dopraw sos beszamelowy według własnego gustu: gałką muszkatołową, kminkiem, curry, papryką: to zależy od Ciebie!
Co zrobić, jeśli mam resztki ziemniaków?
Można je rozgnieść lub pokroić na kawałki i piec w piekarniku przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180°C. Alternatywnie, można połączyć je z innymi warzywami w nowym zapiekance! Dlaczego nie spróbować słodkich ziemniaków w kolorowej wersji lub kalafiora? Nasza sekretna wskazówka, jak zachęcić całą rodzinę do jedzenia warzyw ;-) Aby doprawić całość, dodaj czosnek, śmietanę i szczyptę gałki muszkatołowej, a otrzymasz idealny przepis na zapiekankę zapobiegającą marnotrawstwu!