Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!)

zagłosuj teraz
Danie główne
6 porcji
łatwe
1 h 10 m

Mamy nową misję: sprawić, by cała rodzina pokochała jarmuż (znany również jako "kapusta jabłkowa")! <\/b>Wypróbuj ten przepis na kapustę faszerowaną mięsem mielonym <\/b>na danie główne! Jest łatwy w przygotowaniu, a połączenie tych dwóch dań stanowi idealną mieszankę :-) Nie wahaj się przekazać nam swojej opinii w komentarzach<\/b>. W międzyczasie zostawimy Ci wyjaśnienie przepisu krok po kroku poniżej ↓


Składniki

6
Szacowany koszt: 4.24 (0.71€/porcja)

Materiały

  • drewniane szpikulce
  • naczynie do zapiekania

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania45 min

  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 1Blanszuj liście kapusty przez 1 minutę we wrzącej wodzie, a następnie umieść je w lodowatej wodzie.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 2Podsmaż posiekany czosnek i cebulę na oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną na małe kawałki marchewkę i pora i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 3Namocz kromki chleba w mleku przez kilka minut. Wymieszać jajko, mięso mielone i namoczony chleb pokrojony na małe kawałki.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 4Dodaj tę mieszankę na patelnię z warzywami i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 5Napełnij liście kapusty około 3 łyżkami nadzienia na liść.
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 6Złożyć brzegi liści kapusty wokół nadzienia i nakłuć dwoma drewnianymi szpikulcami (przed użyciem namoczyć je w wodzie przez około 1 minutę, aby się nie przypaliły).
  • Faszerowana kapusta w piekarniku (aby wszyscy pokochali to warzywo!) - Przygotowanie krok 7Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym i wlej połowę bulionu na dno naczynia. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C, w razie potrzeby podlewając wywarem. I voila, gotowe!

Obserwacje

Jakiego mięsa powinienem użyć do przygotowania farszu? <\/b>
Możesz użyć kiełbasy, cielęciny, jagnięciny lub, tak jak my, mielonej wołowiny.

Czego mogę użyć zamiast chleba w farszu do gołąbków? <\/b>
Chleb można zastąpić nieugotowanym ryżem. Ugotuje się on w tym samym czasie, co reszta farszu, gdy kapusta będzie w piekarniku.

Czy nadziewana kapusta może być użyta do przygotowania nadziewanych pomidorów? <\/b>
Tak, farsz można wykorzystać do nadziewania dowolnych warzyw, takich jak cukinie, pomidory, a nawet drób, taki jak kurczak.

Jakiego dodatku powinienem użyć do faszerowanej kapusty? <\/b>
Można użyć na przykład ryżu lub gotowanych na parze ziemniaków.

Jakiego sosu użyć do faszerowanej kapusty? <\/b>
Można dodać sos pomidorowy. My wybraliśmy gotowanie gołąbków w bulionie, ale można go zastąpić na przykład sosem pomidorowym, sosem gorgonzola lub sosem grzybowym.

Czy mogę zamrozić ugotowaną faszerowaną kapustę? <\/b>
Tak, możesz! Nie bój się zrobić dużej ilości na raz, aby mieć je przez cały rok!

Jak długo mogę przechowywać gołąbki? <\/b>
Można przechowywać przez 4 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+