Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami)

zagłosuj teraz
Danie główne
8 porcji
średnie
1 h 20 m

Wybierz się do Maghrebu z naszym przepisem na tagine z kefty! To łatwe w przygotowaniu danie zawiera klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i świeżymi ziołami. Prawdziwa eksplozja smaków i aromatów :-) W towarzystwie ryżu otrzymasz zbilansowane danie, którym będziesz mógł podzielić się z całą rodziną! Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku ↓


Składniki

8

Kefta :

Tagine :

Szacowany koszt: 17.77 (2.22€/porcja)

Materiały

  • Tagine
  • Maszynka do mielenia mięsa

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania40 min

  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 1Rozgrzej oliwę z oliwek na dnie tagine. Szybko podsmaż posiekaną cebulę, a następnie dodaj pulpę pomidorową, posiekane zioła, sól, pieprz i kminek. Dobrze wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 2Kefty: umieścić mięso mielone w misce. Dodać sól, pieprz, kminek i paprykę.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 3Umieść cebulę, ząbek czosnku, umytą pietruszkę i kolendrę w rozdrabniaczu. Drobno posiekać.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 4Dodaj tę mieszankę do mięsa mielonego i dobrze wymieszaj rękami. W razie potrzeby dostosować przyprawy.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 5Uformuj kulki wielkości piłeczek do ping-ponga i umieść je na wierzchu sosu pomidorowego w tagine.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 6Przykryj i gotuj przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie otwórz tagine i rozbij jajka na mięsie. Możesz dodać tyle jajek, ile chcesz.
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 7Zamknąć tagine i gotować przez kolejne 8 minut (regularnie sprawdzać, czy żółtko pozostaje płynne).
  • Tajine z kefty (klopsiki z mięsa mielonego z przyprawami i ziołami) - Przygotowanie krok 8A teraz twój tagine kefta jest gotowy! Podawać z marokańskim chlebem lub białym ryżem.

Obserwacje

Naczynie tagine: jeśli go nie masz, zastąp je głęboką patelnią do smażenia.
Kefta : nie wahaj się przygotować jej kilka godzin wcześniej, aby mięso mogło wchłonąć aromaty przypraw i ziół. Można ją również znaleźć już przygotowaną u rzeźników Halal. Tutaj użyliśmy mielonej wołowiny, ale można również użyć jagnięciny lub wymieszać oba rodzaje mięsa.
Pulpa pomidorowa: można ją zastąpić miąższem z 4 pomidorów.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+