Wegetariańska sałatka ryżowa: feta, kukurydza, marchew, groszek, pomidorki koktajlowe i mięta

zagłosuj teraz
Danie główne
2 porcji
łatwe
45 min

Sałatka ryżowa to niezbędne danie wiosną i latem: lekkie, ale pożywne, smaczne, świeże i kolorowe. Wszystkie użyte przez nas składniki nie wymagają gotowania (poza ryżem oczywiście), więc nie trzeba spędzać dużo czasu przy kuchence i... to naprawdę super wiadomość podczas najgorętszych dni w roku! Sałatkę ryżową można serwować na bufetach, zabrać ze sobą na plażę czy w góry, ale to także świetny pomysł na lunch box. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, po prostu zrezygnuj z sera feta i gotowe. Odkryj procedurę krok po kroku i wypróbuj naszą aromatyczną wegetariańską sałatkę ryżową w domu.


Składniki

2
Szacowany koszt: 2.72 (1.36€/porcja)

Materiały

  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Ociekacz do makaronu
  • rondel

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania20 min
Gotowania10 min

  • Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania na opakowaniu i odcedź, gdy będzie al dente (wystarczy kilka minut przed wskazanym czasem gotowania). Pozostaw do ostygnięcia (w poniższej sekcji wskazówek znajdziesz najlepsze sposoby na schłodzenie ryżu).
  • Zacznij od przygotowania wszystkich składników:
    - Miętę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać nożem.
    - Umyj marchewkę, obierz ją i pokrój w drobną kostkę.
    - Umyj pomidorki koktajlowe i pokrój je na małe kawałki.
    - Pokrój fetę w kostkę
  • Gdy ryż będzie zimny, przełożyć go do miski i dodać groszek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe, marchewkę i fetę. Wymieszać od dołu do góry za pomocą dwóch łyżek.
  • Teraz dodaj posiekaną miętę i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, a następnie ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Wegetariańska sałatka ryżowa jest gotowa!

Obserwacje

-Jak schłodzić ryż do sałatki?
Rozłóż ryż na blasze do pieczenia lub ociekaczu i pozwól mu ostygnąć LUB Napełnij duży pojemnik zimną wodą (możesz również użyć zlewu), a następnie umieść miskę zawierającą ryż bezpośrednio na wodzie i pozwól mu ostygnąć.

-Jakiego ryżu użyć do sałatki?
Najlepszym ryżem do sałatek jest ryż parzony, ponieważ dobrze zachowuje czas gotowania (dzięki czemu nie przypala się po ugotowaniu). W supermarkecie można również znaleźć opakowania z napisem "ryż do sałatek".

-Czego mogę użyć zamiast sera feta w wegetariańskiej sałatce ryżowej?
Możesz użyć mozzarelli, sera scamorza lub pokrojonego w kostkę sera Emmental.

- Czy mogę dodać majonez do wegetariańskiej sałatki ryżowej?
Jeśli chcesz, możesz go użyć. Nie zalecamy jednak stosowania go do tej kombinacji składników.

- Jak długo mogę przechowywać wegetariańską sałatkę ryżową?
3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub w naczyniu przykrytym folią spożywczą. Nie dodawaj majonezu, jeśli chcesz ją lepiej przechować.

- Czy mogę schłodzić ryż pod bieżącą wodą?
Jest to metoda praktykowana przez wiele osób. Nie zalecamy tego, ponieważ ryż traci skrobię i smak (ważne elementy podczas używania zimnego ryżu) i często staje się lepki.

- Czy mogę przygotować wegańską wersję sałatki ryżowej?
Oczywiście. Wystarczy usunąć ser feta, a ta wegetariańska sałatka ryżowa stanie się w 100% wegańska w mgnieniu oka.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+