Zapiekanka rybna, prosty i łatwy przepis
zagłosuj teraz
Masz ochotę na łatwy, niewymagający posiłek tego wieczoru? Zapiekanka rybna jest dla Ciebie ;-) Pokażemy Ci krok po kroku, jak go przygotować, abyś mógł dzielić się wspaniałym posiłkiem z rodziną. Jest to również idealny sposób na zachęcenie dzieci do jedzenia ryb ;-) Proste i skuteczne połączenie białej ryby, ziemniaków i odrobiny sosu beszamelowego. Nie zapominając oczywiście o tartym serze w piekarniku ;-) Jest to również przepis przeciwko marnotrawstwu, który sprawi, że resztki ziemniaków zyskają nowe życie ;-)
Składniki
6
Szacowany koszt: 7.95Euros€ (1.33€/porcja)
Materiały
- Naczynie żaroodporne 30 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania45 min
Gotowania50 min
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować we wrzącej wodzie przez 10 minut.
- Wysmarować masłem naczynie żaroodporne i ułożyć ziemniaki na dnie. Pokrój rybę na duże kawałki i ułóż je na ziemniakach. Na koniec dodaj do ryby umyte i pokrojone w plasterki grzyby.
- Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w rondelku i dodaj mąkę na raz. Wymieszać trzepaczką.
- Dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Sos beszamelowy powinien zgęstnieć. Doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
- Wlać sos beszamelowy na składniki w naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem.
- Wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz zapiekanka rybna jest gotowa!
Obserwacje
Ryba: można użyć dowolnej ryby
Warzywa: można dodać dowolne warzywa, takie jak marchew lub por.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!