Babeczki z czekoladą i nugatem - łatwy przepis

zagłosuj teraz
Desser
3 porcji
łatwe
1 h 55 m

Prawdopodobnie znasz słynne ciasto z trzema czekoladami. W Petitchef powróciliśmy do tego przepisu i przekształciliśmy go w piękne małe czekoladowe i nugatowe kubeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia! Trzy z naszych ulubionych smaków - biała czekolada, ciemna czekolada i nugat - bajecznie łączą się w tym kremowym, słodkim przysmaku. Sukces tego deseru wynika z faktu, że są one bardzo łatwe do wykonania, estetycznie wyglądają pięknie, nie trzeba ich piec, a nawet można je przygotować z wyprzedzeniem. Krótko mówiąc, jest to deser w zasięgu każdego, którym można się pochwalić przy stole i zakończyć świąteczne menu na wysokim poziomie. Postępuj zgodnie z naszym przepisem, wyjaśnionym krok po kroku, aby niczego nie przegapić.


Składniki

3

Podstawa:

Na warstwę nugatową:

Warstwa białej czekolady:

Warstwa ciemnej czekolady:

Do dekoracji:


Materiały


Otrzymuj codzienne menu
Aby otrzymać menu dnia od Petitchef PL i nasze nowe smakołyki, wpisz swój e-mail

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania20 min


Obserwacje

Jak udekorować te małe nugatowe kubeczki?
Szklaneczki można udekorować w dowolny sposób, my zdecydowaliśmy się na wiórki z białej czekolady, ale bardzo ładnie wyglądają również z bitą śmietaną lub kawałkami miękkiego nugatu rozsmarowanymi na wierzchu, z pokruszonymi migdałami, czekoladowymi kulkami, kolorową posypką...

Czy mogę przygotować ten deser z wyprzedzeniem?
Nie ma problemu. Deser można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu podania. Radzimy przykryć szklanki folią spożywczą, aby nie wchłaniały żadnych dziwnych zapachów z lodówki. Dekorację zostaw na ostatnią chwilę.

Czy mogę zastąpić sproszkowaną żelatynę innym koagulantem?
Oczywiście, że możesz. Żelatynę w proszku można zastąpić twarogiem, żelatyną w arkuszach lub agarem. Nie wszystkie mają takie samo działanie koagulujące, więc najlepiej dostosować ilości zgodnie z instrukcjami producenta. Aby przygotować ten przepis z twarogiem, należałoby zastąpić żelatynę w proszku 3 g twarogu na warstwę (łącznie 9 g).

Jak uzyskać taki wygląd warstw?
Aby uzyskać ten trójkątny efekt estetyczny, wystarczy przechylić szklanki podczas nalewania kremów. Można to zrobić na wiele sposobów. My użyliśmy szklanych słoiczków, ale możesz położyć garść soli na tacy i ustawić szklanki tak, aby były nachylone lub umieścić je w zagłębieniach formy na muffinki.

Jakiego rodzaju herbatników mogę użyć do zrobienia bazy?
Możesz urozmaicić przyjemność z tego deseru, zmieniając (między innymi) herbatniki użyte jako podstawa. My użyliśmy klasycznych herbatników, ale możesz użyć herbatników korzennych (Lotus, Speculoos, Neapolitan...), a nawet herbatników czekoladowych typu Oreo. Wybierz herbatniki pełnoziarniste lub bez cukru, jeśli chcesz odjąć trochę kalorii.



Sprzęt do gotowania

kuchenka mikrofalowa

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+