Babeczki z czekoladą i nugatem. łatwy przepis
Prawdopodobnie znasz słynne ciasto z trzema czekoladami. W Petitchef powróciliśmy do tego przepisu i przekształciliśmy go w piękne małe czekoladowe i nugatowe kubeczki, idealne na święta Bożego Narodzenia! Trzy z naszych ulubionych smaków - biała czekolada, ciemna czekolada i nugat - bajecznie łączą się w tym kremowym, słodkim przysmaku. Sukces tego deseru wynika z faktu, że są one bardzo łatwe do wykonania, estetycznie wyglądają pięknie, nie trzeba ich piec, a nawet można je przygotować z wyprzedzeniem. Krótko mówiąc, jest to deser w zasięgu każdego, którym można się pochwalić przy stole i zakończyć świąteczne menu na wysokim poziomie. Postępuj zgodnie z naszym przepisem, wyjaśnionym krok po kroku, aby niczego nie przegapić.
Składniki
Podstawa:
Na warstwę nugatową:
Do dekoracji:
Materiały
- Kieliszki do wina
- Mikser lub młynek
Przygotowanie
- Przygotuj bazę z herbatników: pokrusz herbatniki, aż będą sypkie. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Rozłóż mieszaninę na dnie naszych szklanek.
- Dociskaj dłońmi lub dnem szklanki, aż utworzy się zwarta podstawa. Przechowywać w lodówce podczas kontynuowania przygotowania.
- Warstwa nugatowa: Wlej połowę mleka (przeznaczonego na tę warstwę) do małej miski i rozpuść w nim żelatynę w proszku (przeznaczoną na tę warstwę).
- Podgrzej śmietankę i resztę mleka w rondelku na średnim ogniu. Po podgrzaniu dodać nugat pokrojony na kawałki i gotować, ciągle mieszając, aż nugat się rozpuści, a śmietana będzie gładka.
- Dodaj odłożone mleko i żelatynę. Gotować przez kilka minut, stale mieszając, aby mleko nie przywarło do patelni.
- Wyjmij kubki z lodówki i umieść je pod kątem. Aby to zrobić, użyj foremki do muffinek lub innej szklanki (więcej pomysłów na pochylenie w sekcji wskazówek).
Podzielić krem nugatowy pomiędzy różne pucharki. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aż masa będzie zimna, zastygnie i stężeje. - Warstwa białej czekolady: Aby wykonać tę warstwę, będziemy postępować zgodnie z tymi samymi krokami, co w etapie 2, ale tym razem zamienimy nugat na białą czekoladę. Innymi słowy, rozpuszczamy sproszkowaną żelatynę w odrobinie zimnego mleka i odstawiamy na bok. W międzyczasie podgrzej resztę mleka + śmietankę i rozpuść w nim białą czekoladę. Następnie dodaj mleko z żelatyną. Gotować przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.
- Wyjmij małe szklanki z lodówki i umieść je do góry dnem. Podzielić krem z białej czekolady pomiędzy szklanki. Wstaw do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
- Warstwa ciemnej czekolady: Postępuj tak samo jak w kroku 2, ale tym razem rozpuść ciemną czekoladę.
- Po rozpuszczeniu dodaj żelatynę uwodnioną w mleku i gotuj przez kilka minut, stale mieszając.
- Wlewamy tę mieszaninę do szklanek, które mieliśmy w lodówce. Tym razem wkładamy szklanki bez przechylania ich. Pozostaw je ponownie w lodówce do zastygnięcia.
- Udekorować startą białą czekoladą.
- I to wszystko! Teraz możemy cieszyć się naszymi czekoladowymi i nugatowymi kubkami!
Obserwacje
Jak udekorować te małe nugatowe kubeczki?
Szklaneczki można udekorować w dowolny sposób, my zdecydowaliśmy się na wiórki z białej czekolady, ale bardzo ładnie wyglądają również z bitą śmietaną lub kawałkami miękkiego nugatu rozsmarowanymi na wierzchu, z pokruszonymi migdałami, czekoladowymi kulkami, kolorową posypką...
Czy mogę przygotować ten deser z wyprzedzeniem?
Nie ma problemu. Deser można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu podania. Radzimy przykryć szklanki folią spożywczą, aby nie wchłaniały żadnych dziwnych zapachów z lodówki. Dekorację zostaw na ostatnią chwilę.
Czy mogę zastąpić sproszkowaną żelatynę innym koagulantem?
Oczywiście, że możesz. Żelatynę w proszku można zastąpić twarogiem, żelatyną w arkuszach lub agarem. Nie wszystkie mają takie samo działanie koagulujące, więc najlepiej dostosować ilości zgodnie z instrukcjami producenta. Aby przygotować ten przepis z twarogiem, należałoby zastąpić żelatynę w proszku 3 g twarogu na warstwę (łącznie 9 g).
Jak uzyskać taki wygląd warstw?
Aby uzyskać ten trójkątny efekt estetyczny, wystarczy przechylić szklanki podczas nalewania kremów. Można to zrobić na wiele sposobów. My użyliśmy szklanych słoiczków, ale możesz położyć garść soli na tacy i ustawić szklanki tak, aby były nachylone lub umieścić je w zagłębieniach formy na muffinki.
Jakiego rodzaju herbatników mogę użyć do zrobienia bazy?
Możesz urozmaicić przyjemność z tego deseru, zmieniając (między innymi) herbatniki użyte jako podstawa. My użyliśmy klasycznych herbatników, ale możesz użyć herbatników korzennych (Lotus, Speculoos, Neapolitan...), a nawet herbatników czekoladowych typu Oreo. Wybierz herbatniki pełnoziarniste lub bez cukru, jeśli chcesz odjąć trochę kalorii.