Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe

zagłosuj teraz
Desser
4 porcji
łatwe
40 min

Osoby cierpiące na alergię/nietolerancję glutenu również mogą cieszyć się deserem! Oto dowód w postaci tych mini wiśniowych clafoutis dla indywidualnej przyjemności. Mąka pszenna jest po prostu zastąpiona mąką kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i orkiszu. Ponieważ większość deserów jest wytwarzana z pszenicy, są one z założenia bezglutenowe. Na szczęście istnieje cała masa innych mąk (kasztanowa, gryczana, ryżowa, quinoa itp.), które pozwalają nam znaleźć łatwe alternatywy, takie jak w tym przepisie :-)


Składniki

4
Szacowany koszt: 7.26 (1.81€/porcja)

Materiały

  • Formy do tarty (lub kokilki)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min

  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 1Wymieszać jajka z cukrem. Dodać zmielone migdały i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać, aby uniknąć grudek. Na koniec dodać mleko.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 2Wysmarować masłem foremki i wlać masę.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 3Dodaj wiśnie, układając je w atrakcyjny sposób.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 4Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
  • Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe - Przygotowanie krok 5A teraz twoje mini wiśniowe clafoutis są gotowe!


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+