Bezglutenowe mini clafoutis wiśniowe
zagłosuj teraz
Osoby cierpiące na alergię lub nietolerancję glutenu również mogą cieszyć się deserem! Oto dowód w postaci tych mini wiśniowych clafoutis dla indywidualnej przyjemności. Mąka pszenna jest po prostu zastąpiona mąką kukurydzianą, która nie zawiera glutenu. Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i orkiszu. Ponieważ większość deserów jest wytwarzana z pszenicy, są one z założenia bezglutenowe. Na szczęście istnieje cała masa innych mąk (kasztanowa, gryczana, ryżowa, quinoa itp.), które pozwalają nam znaleźć łatwe alternatywy, takie jak w tym przepisie :-)
Składniki
4
Szacowany koszt: 7.26Euros€ (1.81€/porcja)
Materiały
- Formy do tarty (lub kokilki)
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania25 min
Wymieszaj jajka z cukrem. Dodaj zmielone migdały i mąkę kukurydzianą, a następnie dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek. Na koniec dodaj mleko.
Wysmaruj masłem foremki i wlej masę.
Dodaj wiśnie, układając je w atrakcyjny sposób.
Piec przez 25 minut w temperaturze 190°C.
A teraz twoje mini wiśniowe clafoutis są gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!