Ciasto czekoladowe z dynią piżmową (tak, tak!)
Właśnie zrobiłeś velouté lub gratin z dyni piżmowej , ale wciąż zostało ci trochę dyni. Trzeba przyznać, że był on całkiem spory! Aby wykorzystać resztki dyni piżmowej, nie proponujemy pikantnych przepisów... ale raczej deser! Zapewniamy, że w rezultacie nie rozpoznasz smaku dyni piżmowej . Z drugiej strony, jeśli chodzi o teksturę, doda ona nieporównywalnej miękkości do przygotowywanego dania. Nie wierzysz nam! W takim razie wypróbuj to czekoladowe ciasto z dynią p iżmową, korzystając z naszych szczegółowych wskazówek poniżej ↓
Składniki
Materiały
- Mikser
- Forma silikonowa (nasza ma wymiary 20x20 cm)
Przygotowanie
- Obrać piżmian za pomocą obieraczki do warzyw, pokroić na kawałki (w razie potrzeby wyjąć) i ugotować. Jest na to kilka sposobów:
* 20 minut w garnku z wrzącą wodą
* 10-15 minut przy maksymalnej mocy w kuchence mikrofalowej (na talerzu przykrytym folią spożywczą)
* 13 minut w robocie kuchennym Cookeo - W mikserze zmiksuj wszystkie składniki oprócz czekolady, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gdy czekolada się rozpuści (w mikrofalówce lub bemarze), dodaj ją do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wlej ciasto do natłuszczonej (lub silikonowej) formy i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
- Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed wyjęciem z formy i voilà! Naturalnie bezglutenowe ciasto bez rafinowanego cukru!
Obserwacje
Jak długo mogę przechowywać ciasto piżmowe?
Około 3 dni w lodówce, w szczelnej puszce.
Czego mogę użyć zamiast proszku migdałowego?
Możesz zastąpić go proszkiem z orzechów laskowych lub użyć połowy proszku migdałowego / połowy mąki (ale Twoje ciasto nie będzie już gwarantowane jako bezglutenowe).
Co zrobić, jeśli nie mam proszku migdałowego?
Użyj blendera, aby zamienić całe migdały w proszek!
Czego mogę użyć zamiast miodu?
Miód jest naturalnym słodzikiem. Możesz zastąpić go na przykład syropem z agawy.
Czy mogę zamrozić to ciasto?
Tak, można! Włóż je do piekarnika w temperaturze 140°C na kilka minut, aby się rozmroziło. Połóż na wierzchu folię aluminiową, jeśli obawiasz się, że ciasto spali się podczas rozmrażania w piekarniku.
Czym mogę zastąpić purée migdałowe?
Dowolnym innym purée orzechowym. Ze swojej strony uwielbiamy urozmaicać przyjemności, wypróbowując ten przepis z puree z orzeszków ziemnych (bez dodatku cukru). Prawdziwa rozkosz!