Ciasto czekoladowe z dynią piżmową (tak, tak!)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
35 min

Właśnie zrobiłeś velouté lub gratin z dyni piżmowej, ale wciąż zostało ci trochę dyni. Trzeba przyznać, że był on całkiem spory! Aby wykorzystać resztki dyni piżmowej, nie proponujemy pikantnych przepisów... ale raczej deser! Zapewniamy, że w rezultacie nie rozpoznasz smaku dyni piżmowej. Z drugiej strony, jeśli chodzi o teksturę, doda ona nieporównywalnej miękkości do przygotowywanego dania. Nie wierzysz nam! W takim razie wypróbuj to czekoladowe ciasto z dynią piżmową, korzystając z naszych szczegółowych wskazówek poniżej ↓

Składniki

8

Materiały

  • Mikser
  • Forma silikonowa (nasza ma wymiary 20x20 cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Obierz dynię piżmową za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój na kawałki (w razie potrzeby wydrąż) i ugotuj. Jest na to kilka sposobów:
    * 20 minut w garnku z wrzącą wodą
    * 10-15 minut przy maksymalnej mocy w kuchence mikrofalowej (na talerzu przykrytym folią spożywczą)
    * 13 minut w robocie kuchennym Cookeo
  • W mikserze zmiksuj wszystkie składniki oprócz czekolady, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Gdy czekolada się rozpuści (w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej), dodaj ją do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Wlej ciasto do natłuszczonej (lub silikonowej) formy i piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej przed wyjęciem z formy i voilà! Naturalnie bezglutenowe ciasto bez rafinowanego cukru!

Obserwacje

Jak długo mogę przechowywać ciasto piżmowe?

Około 3 dni w lodówce, w szczelnej puszce.

Czego mogę użyć zamiast proszku migdałowego?

Możesz zastąpić go proszkiem z orzechów laskowych lub użyć połowy proszku migdałowego / połowy mąki (ale Twoje ciasto nie będzie już gwarantowane jako bezglutenowe).

Co zrobić, jeśli nie mam proszku migdałowego?

Użyj blendera, aby zamienić całe migdały w proszek!

Czego mogę użyć zamiast miodu?

Miód jest naturalnym słodzikiem. Możesz zastąpić go na przykład syropem z agawy.

Czy mogę zamrozić to ciasto?

Tak, można! Włóż je do piekarnika w temperaturze 140°C na kilka minut, aby się rozmroziło. Połóż na wierzchu folię aluminiową, jeśli obawiasz się, że ciasto spali się podczas rozmrażania w piekarniku.

Czym mogę zastąpić purée migdałowe?

Dowolnym innym purée orzechowym. Ze swojej strony uwielbiamy urozmaicać przyjemności, wypróbowując ten przepis z puree z orzeszków ziemnych (bez dodatku cukru). Prawdziwa rozkosz!

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: