Ciasto mirabelkowe i migdałowe do góry nogami
zagłosuj teraz
Latem w pełni wykorzystujemy ten słodki mały żółty owoc, śliwkę mirabelkę! Tutaj, na deser, postanowiliśmy przygotować ciasto, które jest wyjątkowo wilgotne, a przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. Dzięki mieszance śliwek mirabelek i migdałów, karmelizowanych i opiekanych po ugotowaniu, jest to gwarantowany sukces na koniec posiłku! Krok po kroku, nie przegap żadnego momentu naszych wyjaśnień dzięki naszemu tekstowi, zdjęciom i wideo.
Składniki
9
Na wierzch ciasta :
Na ciasto :
Materiały
- 1 kwadratowa forma 20x20 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
- Wierzch ciasta: wymieszać masło z cukrem.
Rozprowadzić na dnie formy i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180°C. - Wyjąć formę z piekarnika i ułożyć na wierzchu migdały w płatkach.
Umyj, przekrój na pół i usuń pestki z mirabelek. Umieść je na wierzchu płatków migdałowych i odłóż na bok. - Ciasto: utrzeć masło i wymieszać z cukrem.
Dodać jajka i wymieszać. - Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i proszek migdałowy i wymieszaj.
Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszaj. - Umyj, przekrój na pół i usuń pestki z mirabelek. Dodać je do masy i wymieszać szpatułką.
Wlej ciasto do formy na wierzch poprzedniej mieszanki. - Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Po wyjęciu z formy ciasto można podawać w niezmienionej postaci.
Ewentualnie wstawić do piekarnika na 5 minut w trybie "grill", aby przyrumienić płatki migdałów. - A teraz jest gotowy!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!