Ciasto z jabłkami i migdałami (tarte normande)
zagłosuj teraz
Jeśli lubisz jabłka i migdały, jest to deser dla Ciebie :) To ciasto lub tarta to kulinarna specjalność z Normandii, zrobiona z migdałów, jajek, cukru i śmietany, na cieście sablé również zrobionym z migdałów, prawdziwa uczta dla podniebienia! Czy powinniśmy towarzyszyć naszej kawie kawałkiem? :)
Składniki
10
Ciasto na sablé:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 5.09Euros€ (0.51€/porcja)
Materiały
- Folia spożywcza
- Słomiana łyżka (lub łopatka w robocie kuchennym)
- Robot kuchenny lub trzepaczka elektryczna
- Okrągła forma o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min
- Zaczynamy od ciasta na sablé.
Do miski wkładamy masło (maść) + cukier puder + cukier waniliowy + sól + sproszkowane migdały. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką robota kuchennego. - Dodaj jajko i wymieszaj. Masa będzie nieco ziarnista.
- Dodaj mąkę i mieszaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Nie ugniataj zbyt mocno. Potrzebujemy tylko jednorodnego, dobrze wymieszanego ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę (nie przechowywać ciasta w kuli, schłodzenie zajmie więcej czasu). - Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Zostawiamy wskazówkę w komentarzach na końcu przepisu. Dzięki tej technice powinieneś uzyskać idealny okrąg. - Ciasto zwinąć w rulon i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Dobrze przykleić ciasto do brzegów.
Użyj wałka do przycięcia brzegów, przesuwając go po tartaletce, lub noża. Nakłuć spód widelcem i odstawić do lodówki na 30 minut przed dodaniem nadzienia. - Nadzienie:
W misce ubić trzepaczką elektryczną jajka + cukier zwykły i waniliowy.
Dodać sproszkowane migdały + śmietanę. Dobrze ubić. - Obierz jabłka i przekrój na pół. Usunąć rdzeń i pokroić w plasterki.
Rozłóż je pionowo w kształcie wachlarza. - Wlać mieszaninę i piec przez 30 minut w temperaturze 190°C.
- Pozostawić do ostygnięcia i udekorować prażonymi migdałami i cukrem pudrem.
- I to wszystko!
Obserwacje
* Wskazówka: Ciasto należy lekko rozwałkować, obrócić o 45° i ponownie rozwałkować. Powtarzaj tę czynność aż do uzyskania pożądanego rozmiaru.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!