Ciasto z jabłkami i migdałami (tarte normande)

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
średnie
2 h 50 m

Jeśli lubisz jabłka i migdały, jest to deser dla Ciebie :) To ciasto lub tarta to kulinarna specjalność z Normandii, zrobiona z migdałów, jajek, cukru i śmietany, na cieście sablé również zrobionym z migdałów, prawdziwa uczta dla podniebienia! Czy powinniśmy towarzyszyć naszej kawie kawałkiem? :)


Składniki

10

Ciasto na sablé:

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 5.09 (0.51€/porcja)

Materiały

  • Folia spożywcza
  • Słomiana łyżka (lub łopatka w robocie kuchennym)
  • Robot kuchenny lub trzepaczka elektryczna
  • Okrągła forma o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min

  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 1Zaczynamy od ciasta na sablé.
    Do miski wkładamy masło (maść) + cukier puder + cukier waniliowy + sól + sproszkowane migdały. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką robota kuchennego.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 2Dodaj jajko i wymieszaj. Masa będzie nieco ziarnista.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 3Dodaj mąkę i mieszaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
    Nie ugniataj zbyt mocno. Potrzebujemy tylko jednorodnego, dobrze wymieszanego ciasta.
    Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę (nie przechowywać ciasta w kuli, schłodzenie zajmie więcej czasu).
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 4Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy.
    Zostawiamy wskazówkę w komentarzach na końcu przepisu. Dzięki tej technice powinieneś uzyskać idealny okrąg.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 5Ciasto zwinąć w rulon i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Dobrze przykleić ciasto do brzegów.
    Użyj wałka do przycięcia brzegów, przesuwając go po tartaletce, lub noża. Nakłuć spód widelcem i odstawić do lodówki na 30 minut przed dodaniem nadzienia.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 6Nadzienie:
    W misce ubić trzepaczką elektryczną jajka + cukier zwykły i waniliowy.
    Dodać sproszkowane migdały + śmietanę. Dobrze ubić.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 7Obierz jabłka i przekrój na pół. Usunąć rdzeń i pokroić w plasterki.
    Rozłóż je pionowo w kształcie wachlarza.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 8Wlać mieszaninę i piec przez 30 minut w temperaturze 190°C.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 9Pozostawić do ostygnięcia i udekorować prażonymi migdałami i cukrem pudrem.
  • Ciasto z jabłkami i migdałami (Tarte normande) - Przygotowanie krok 10I to wszystko!

Obserwacje

* Wskazówka: Ciasto należy lekko rozwałkować, obrócić o 45° i ponownie rozwałkować. Powtarzaj tę czynność aż do uzyskania pożądanego rozmiaru.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+