Ciasto z jabłkami i migdałami (tarte normande)
zagłosuj teraz
Jeśli lubisz jabłka i migdały, to jest deser dla Ciebie :) To ciasto lub tarta to kulinarna specjalność z Normandii, zrobiona z migdałów, jajek, cukru i śmietany, na cieście sablé również zrobionym z migdałów. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Czy powinniśmy towarzyszyć naszej kawie kawałkiem? :)
Składniki
10
Ciasto na sablé:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 5.09Euros€ (0.51€/porcja)
Materiały
- Folia spożywcza
- Słomiana łyżka (lub łopatka w robocie kuchennym)
- Robot kuchenny lub trzepaczka elektryczna
- Okrągła forma o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min
Zaczynamy od ciasta na sablé.
Do miski wkładamy masło (w temperaturze pokojowej) + cukier puder + cukier waniliowy + sól + sproszkowane migdały. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką robota kuchennego.Dodaj jajko i wymieszaj. Masa będzie nieco ziarnista.
Dodaj mąkę i mieszaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Nie ugniataj zbyt mocno. Potrzebujemy tylko jednorodnego, dobrze wymieszanego ciasta.
Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę (nie przechowuj ciasta w kuli, schłodzenie zajmie więcej czasu).Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy.
Zostawiamy wskazówkę w komentarzach na końcu przepisu. Dzięki tej technice powinieneś uzyskać idealny okrąg.Ciasto zwinąć w rulon i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Dobrze przyklej ciasto do brzegów.
Użyj wałka do przycięcia brzegów, przesuwając go po tartaletce, lub noża. Nakłuć spód widelcem i odstawić do lodówki na 30 minut przed dodaniem nadzienia.Nadzienie:
W misce ubić trzepaczką elektryczną jajka + cukier zwykły i waniliowy.
Dodać sproszkowane migdały + śmietanę. Dobrze ubić.Obierz jabłka i przekrój na pół. Usuń rdzeń i pokrój w plasterki.
Rozłóż je pionowo w kształcie wachlarza.Wlej mieszaninę i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.
Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj prażonymi migdałami i cukrem pudrem.
I to wszystko!
Obserwacje
* Wskazówka: Ciasto należy lekko rozwałkować, obrócić o 45° i ponownie rozwałkować. Powtarzaj tę czynność aż do uzyskania pożądanego rozmiaru.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!