Ciasto z figami i migdałami

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
45 min

Sezon na figi jest krótki, więc wykorzystajmy go jak najlepiej! Mamy dla Ciebie prosty i efektowny deser: ciasto figowo-migdałowe :-) Wilgotne i łatwe do zrobienia, w Ptitchef nie zostaje ani okruszek! A może w domu? Wypróbuj ten przepis dzięki naszym szczegółowym objaśnieniom, zdjęciom i filmom!

Składniki

6

Materiały

  • Forma do ciasta 22x11

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania35 min
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka i brązowy cukier. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek i wanilię, a następnie wymieszaj.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę, proszek migdałowy i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 3Wciśnij figi w ciasto i posyp płatkami migdałów. Piecz przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 4Pozostaw do ostygnięcia i wyjmij z formy. Teraz jest gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub proszkiem migdałowym.
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: