Ciasto z figami i migdałami

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
45 min

Sezon na figi jest krótki, więc wykorzystajmy go jak najlepiej! Mamy dla Ciebie prosty i efektowny deser: ciasto figowo-migdałowe :-) Wilgotne i łatwe do zrobienia, w Ptitchef nie zostaje ani okruszek! A może w domu? Wypróbuj ten przepis dzięki naszym szczegółowym objaśnieniom, zdjęciom i filmom!


Składniki

6
Szacowany koszt: 5 (0.83€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta 22x11

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania35 min

  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka i brązowy cukier. Dodać jogurt + oliwę z oliwek + wanilię i wymieszać.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę + proszek migdałowy + proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. Wlać ciasto do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 3Wciśnij figi w ciasto i posyp płatkami migdałów. Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto z figami i migdałami - Przygotowanie krok 4Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z formy. Teraz jest gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub proszkiem migdałowym.


Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+