Ciasto skyr z kawałkami czekolady: zdrowe rozwiązanie na deser!
zagłosuj teraz
Pomiędzy jogurtem a fromage frais, skyr jest wyjątkowo kremową islandzką specjalnością. Ma niższą zawartość tłuszczu niż jogurt grecki, a jednocześnie jest bardzo bogaty w białko (2,5 razy więcej niż tradycyjny jogurt). Jest to więc idealne połączenie zdrowia i odchudzania, które można dodać do deserów bez wyrzutów sumienia ;-) Zostawiamy cię z pysznością naszego ciasta ze skyr i kawałkami czekolady, gwarantując, że będzie wyjątkowo świeże!
Składniki
8
Szacowany koszt: 4.59Euros€ (0.57€/porcja)
Materiały
- Nasza foremka ma średnicę 22 cm.
Podobne przepisy
Ciasto marszczone, super chrupiące ciasto, które jest łatwe do zrobienia - laz borek turc facile
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania2 min
Gotowania30 min
- Oddziel białka od żółtek. Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa się spieni.
- Dodaj skyr i mąkę kukurydzianą i wymieszaj. Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj je do masy. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszaj białka do masy, nie rozbijając ich.
- Wlać mieszaninę do formy do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 30 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Gdy ciasto znajdzie się na talerzu, odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Idealnie byłoby zrobić to ciasto dzień wcześniej na następny dzień (lub rano na wieczór), aby zapewnić mu wyjątkowo świeży smak!
Smacznego ;-)
Obserwacje
Czym jest skyr?
Skyr to islandzki jogurt wytwarzany z odtłuszczonego mleka. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka.
Czym mogę zastąpić skyr?
Aby zastąpić skyr, możesz użyć Petit Suisse 0% tłuszczu.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!