Dziennik tiramisu (wyjaśnione krok po kroku)
zagłosuj teraz
W Ptitchef nie możemy oprzeć się dobremu tiramisu na deser. Nawet w Boże Narodzenie nie możemy się bez niego obejść, dzięki naszemu przepisowi na bûche tiramisu! To prosty pomysł, który wniesie odrobinę Włoch na koniec świątecznego posiłku! Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, przedstawiamy krok po kroku przepis na to puszyste, rozpływające się w ustach ciasto.
Składniki
8
Ganache czekoladowy:
Krem mascarpone:
Szacowany koszt: 10.57Euros€ (1.32€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
- Folia spożywcza
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
Ganache czekoladowy:
Podgrzej śmietankę. Umieść kawałki czekolady w misce i zalej je wrzącą śmietanką. Mieszaj, aż będzie gładka. Odstaw w temperaturze pokojowej.Krem mascarpone:
Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
W misce umieść mascarpone, cukier i bardzo zimną śmietanę, a następnie ubijaj, aż uzyskasz sztywną konsystencję.Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę. Następnie dodaj tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
Wyłóż formę do ciasta folią spożywczą. Szybko zanurz biszkopty w zimnej kawie i przykryj nimi dno formy.
Następnie rozprowadź ganache czekoladowy na wszystkich biszkoptach. Dodaj połowę kremu mascarpone.
Rozłóż go równomiernie i powtórz z warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Przykryj je ponownie ganachem czekoladowym, a następnie ułóż drugą warstwę kremu mascarpone.
Przykryj krem ostatnią warstwą nasączonych kawą biszkoptów, a następnie przykryj pozostałym ganachem czekoladowym. Schłodź deser przez co najmniej 3 godziny.
Wyłóż deser na półmisek i usuń folię. Posyp kakao w proszku i ułóż na wierzchu bezy do dekoracji. Dodaj odrobinę startego kokosa, aby uzyskać efekt śniegu.
A teraz bûche Tiramisu jest gotowa!
Obserwacje
Dekoracja: możesz dodać cokolwiek chcesz, aby udekorować ten deser.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!