Dziennik tiramisu (wyjaśnione krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h

W Ptitchef nie możemy oprzeć się dobremu tiramisu na deser. Nawet w Boże Narodzenie nie możemy się bez niego obejść, dzięki naszemu przepisowi na bûche tiramisu! To prosty pomysł, który wniesie odrobinę Włoch na koniec świątecznego posiłku! Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, przedstawiamy krok po kroku przepis na to puszyste, rozpływające się w ustach ciasto.

Składniki

8

Ganache czekoladowy:

Krem mascarpone:

Materiały

  • Forma do ciasta
  • Folia spożywcza
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 1Ganache czekoladowy:
    Podgrzej śmietankę. Umieść kawałki czekolady w misce i zalej je wrzącą śmietanką. Mieszaj, aż będzie gładka. Odstaw w temperaturze pokojowej.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 2Krem mascarpone:
    Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
    W misce umieść mascarpone, cukier i bardzo zimną śmietanę, a następnie ubijaj, aż uzyskasz sztywną konsystencję.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 3Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę. Następnie dodaj tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 4Wyłóż formę do ciasta folią spożywczą. Szybko zanurz biszkopty w zimnej kawie i przykryj nimi dno formy.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 5Następnie rozprowadź ganache czekoladowy na wszystkich biszkoptach. Dodaj połowę kremu mascarpone.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 6Rozłóż go równomiernie i powtórz z warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Przykryj je ponownie ganachem czekoladowym, a następnie ułóż drugą warstwę kremu mascarpone.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 7Przykryj krem ostatnią warstwą nasączonych kawą biszkoptów, a następnie przykryj pozostałym ganachem czekoladowym. Schłodź deser przez co najmniej 3 godziny.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 8Wyłóż deser na półmisek i usuń folię. Posyp kakao w proszku i ułóż na wierzchu bezy do dekoracji. Dodaj odrobinę startego kokosa, aby uzyskać efekt śniegu.
  • Dziennik Tiramisu (wyjaśnione krok po kroku) - Przygotowanie krok 9A teraz bûche Tiramisu jest gotowa!

Obserwacje

Dekoracja: możesz dodać cokolwiek chcesz, aby udekorować ten deser.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: