Dziennik tiramisu (instrukcje krok po kroku)

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
1 h

W Ptitchef nie możemy oprzeć się dobremu tiramisu na deser. Nawet w Boże Narodzenie nie możemy się bez niego obejść, dzięki naszemu przepisowi na tiramisu! To prosty pomysł, który wniesie odrobinę Włoch na koniec świątecznego posiłku! Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, przedstawiamy krok po kroku przepis na to puszyste, rozpływające się w ustach ciasto.


Składniki

8

Czekoladowy ganache:

Krem mascarpone :

Szacowany koszt: 10.57 (1.32€/porcja)

Materiały

  • Forma do ciasta
  • Folia spożywcza
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie


  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 1Czekoladowy ganache:
    Podgrzać śmietankę. Umieść kawałki czekolady w misce i zalej je wrzącą śmietanką. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić w temperaturze pokojowej.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 2Krem mascarpone:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Umieścić mascarpone, cukier i bardzo zimną śmietanę w misce i ubić na sztywno.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 3Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę. Dodaj tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszaj. Odstawić do schłodzenia.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 4Wyłóż formę do ciasta folią spożywczą. Szybko zanurz herbatniki boudoir w zimnej kawie i przykryj nimi dno formy.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 5Następnie rozprowadź czekoladowy ganache na wszystkich herbatnikach. Następnie dodać połowę kremu mascarpone.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 6Rozłóż go równomiernie i powtórz z warstwą nasączonych kawą herbatników buduarowych. Przykryj je ponownie czekoladowym ganache, a następnie ułóż drugą warstwę kremu mascarpone.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 7Przykryj krem ostatnią warstwą nasączonych kawą herbatników, a następnie przykryj pozostałym czekoladowym ganache. Schłodzić kłodę przez co najmniej 3 godziny.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 8Wyłożyć ciasto na półmisek i usunąć folię. Posypać kakao w proszku i ułożyć na wierzchu bezy do dekoracji. Dodaj odrobinę startego kokosa, aby uzyskać efekt śniegu.
  • Dziennik Tiramisu (instrukcje krok po kroku) - Przygotowanie krok 9A teraz dziennik Tiramisu jest gotowy!

Obserwacje

Dekoracja: możesz dodać cokolwiek chcesz, aby udekorować ten dziennik.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+