Dziennik tiramisu (instrukcje krok po kroku)
zagłosuj teraz
W Ptitchef nie możemy oprzeć się dobremu tiramisu na deser. Nawet w Boże Narodzenie nie możemy się bez niego obejść, dzięki naszemu przepisowi na tiramisu! To prosty pomysł, który wniesie odrobinę Włoch na koniec świątecznego posiłku! Przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, przedstawiamy krok po kroku przepis na to puszyste, rozpływające się w ustach ciasto.
Składniki
8
Czekoladowy ganache:
Krem mascarpone :
Szacowany koszt: 10.57Euros€ (1.32€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
- Folia spożywcza
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
- Czekoladowy ganache:
Podgrzać śmietankę. Umieść kawałki czekolady w misce i zalej je wrzącą śmietanką. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić w temperaturze pokojowej. - Krem mascarpone:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Umieścić mascarpone, cukier i bardzo zimną śmietanę w misce i ubić na sztywno. - Podgrzej 2 łyżki płynnej śmietany i rozpuść w niej zmiękczoną żelatynę. Dodaj tę mieszaninę do kremu mascarpone i dobrze wymieszaj. Odstawić do schłodzenia.
- Wyłóż formę do ciasta folią spożywczą. Szybko zanurz herbatniki boudoir w zimnej kawie i przykryj nimi dno formy.
- Następnie rozprowadź czekoladowy ganache na wszystkich herbatnikach. Następnie dodać połowę kremu mascarpone.
- Rozłóż go równomiernie i powtórz z warstwą nasączonych kawą herbatników buduarowych. Przykryj je ponownie czekoladowym ganache, a następnie ułóż drugą warstwę kremu mascarpone.
- Przykryj krem ostatnią warstwą nasączonych kawą herbatników, a następnie przykryj pozostałym czekoladowym ganache. Schłodzić kłodę przez co najmniej 3 godziny.
- Wyłożyć ciasto na półmisek i usunąć folię. Posypać kakao w proszku i ułożyć na wierzchu bezy do dekoracji. Dodaj odrobinę startego kokosa, aby uzyskać efekt śniegu.
- A teraz dziennik Tiramisu jest gotowy!
Obserwacje
Dekoracja: możesz dodać cokolwiek chcesz, aby udekorować ten dziennik.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!