Włoskie tiramisu
Dziś przedstawiamy deser, który jest podstawą kuchni włoskiej. Warstwa herbatników, warstwa kremu, kawa, kakao... zgadliście, o którym przepisie mówimy! TIRAMISU! I bardzo dobrze, bo oto najlepszy przepis na tiramisu!
Składniki
Materiały
- mikser elektryczny
- maryśka
- prostokątne naczynie (tutaj 23x15cm)
Przygotowanie
- Zaparzyć 250 ml kawy, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Oddziel białka od żółtek. Energicznie ubij żółtka z cukrem.
- Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj.
- W innej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj ubite na sztywno białka do poprzedniej mieszanki (żółtka + cukier + mascarpone). Delikatnie wymieszać szpatułką.
- Zanurz bukłaki w kawie i umieść na dnie formy.
- Rozprowadź krem na buduarach za pomocą szpatułki. Posypać kakao w proszku i zetrzeć na wierzch trochę gorzkiej czekolady (opcjonalnie).
- Ponownie ułóż nasączone kawą bukiety. Rozłóż pozostały krem mascarpone na wierzchu.
Dobrze wygładzić szpatułką i przykryć folią. Pozostawić na noc w lodówce. - Następnego dnia Tiramisu będzie idealnie gotowe do spożycia! Posyp kakao w proszku i zetrzyj na wierzch trochę gorzkiej czekolady - gotowe!
Obserwacje
Dlaczego tiramisu musi odpocząć?
Odstawienie tiramisu na noc sprawi, że deser będzie dobrze się trzymał, a smaki idealnie się połączą. Jeśli jednak jesteś zbyt zachłanny, by czekać całą noc, odstaw deser na co najmniej 4 godziny.
Dlaczego tiramisu jest zbyt rzadkie?
Nie ma sekretów udanego tiramisu, po prostu upewnij się, że dobrze wymieszałeś składniki. Na początek należy ubić żółtka, tj. energicznie wymieszać je z cukrem za pomocą trzepaczki. Nie wahaj się użyć miksera elektrycznego. Dzięki temu przepis będzie bardziej spójny. Poświęć trochę czasu na ubicie białek na sztywną pianę. Odpoczynek w lodówce również pomoże kremowi zastygnąć, dlatego tak ważne jest, aby pozostawić go na noc.
Jak poprawić zbyt rzadkie tiramisu? Jeśli okaże się, że krem jest zbyt rzadki, pozostaw go w lodówce na kilka godzin, aby stężał. Po tym czasie, jeśli krem jest nadal zbyt rzadki, dodaj więcej mascarpone do przepisu (zawsze delikatnie, używając szpatułki).
Jakich biszkoptów powinienem użyć do mojego włoskiego tiramisu? Najlepszym sposobem na przygotowanie prawdziwego tiramisu są biszkopty. W rzeczywistości we Włoszech zaleca się stosowanie herbatników "Savoiaridi" w kształcie buduarów. Można również użyć herbatników "Pavesini", rodzaju płaskich herbatników łyżkowych.
Czego mogę użyć zamiast biszkoptów w moim tiramisu? Aby uzyskać oryginalny przepis, możesz zastąpić biszkopty łyżkowe biszkoptami speculoos! Te małe herbatniki mają piękny cynamonowy smak i bardzo dobrze komponują się z karmelem. Można również użyć herbatników Petit Beurre lub kruchego ciasta. A dlaczego nie dodać trochę koloru różowymi herbatnikami Reims, idealnymi z czerwonymi owocami, takimi jak truskawki/maliny lub pierniki. Połączenie z jabłkami i/lub gruszkami będzie wyśmienite.
Jaki jest najbardziej oryginalny przepis na moje tiramisu? Jesteś w odważnym nastroju, więc przekształć klasyczny przepis, dodając owoce. Na przykład truskawkowe tiramisu będzie hitem na zakończenie posiłku. A może wolisz spróbować tiramisu malinowego? Mango, marakuja, jagody, gruszki... Każdy owoc wystarczy, aby dodać odrobinę świeżości do przepisu na tiramisu. Możesz również spróbować dodać białą czekoladę: idealne połączenie przyjemności i komfortu. Nie zapomnij posypać wierzchu gorzkim kakao i wiórkami czekolady, aby uzyskać efekt "wow"!
Jak zamrozić tiramisu? Bez względu na to, czy tiramisu jest podawane w naczyniu, czy w foremkach, można je bez problemu zamrozić. Aby zachować jego charakterystyczny smak, należy zamrozić je natychmiast po zakończeniu przygotowywania. Zalecamy przygotowanie tiramisu bezpośrednio w szklanym lub aluminiowym pojemniku, który można szczelnie zamknąć. Ten włoski deser można przechowywać w zamrażarce przez okres do 3 miesięcy. Wystarczająco dużo, aby zaplanować wiele posiłków z przyjaciółmi lub rodziną, nie dając się zaskoczyć pogodzie ;-)
Jak rozmrozić tiramisu? Wstaw do lodówki na 3-4 godziny przed podaniem. Będzie wtedy miało idealną temperaturę i konsystencję ;-)
Jak zamrozić mascarpone? Masz resztki mascarpone i nie wiesz, co z nim zrobić? Zalecamy przechowywanie go w szczelnej puszce w lodówce przez 3 do 6 dni. Niestety, mascarpone nie można zamrażać, ponieważ stałoby się zbyt kruche. Jednak po użyciu w tiramisu można go zamrozić?
Co zrobić z resztkami mascarpone? Wymieszaj krem mascarpone z okruchami tuńczyka, aby zrobić rillettes, które możesz podawać z paluszkami chlebowymi lub warzywnymi jako aperitif! Możesz też użyć ich w sosie do makaronu, risotto lub zupie krem. Na słodko, nie wahaj się dodać go do ciast lub połączyć z owocami, takimi jak truskawki lub maliny, na przykład w verrines.
Jak powinienem zaprezentować moje tiramisu? Zwykle prezentujemy nasz włoski deser na 2 sposoby. Albo w wersji rodzinnej, w dużym naczyniu, które stawiamy na środku stołu. Wszystko, czego potrzebujesz, to duża łyżka, aby podawać gościom jeden po drugim. Lub w pojedynczych przezroczystych verrinach, w których można zobaczyć warstwy tego bajecznego deseru, co sprawia, że chce się go pożreć jeszcze bardziej.