Owsianka na noc o smaku tiramisu - idealne śniadanie z kawą i kakao!
Po owsiance na noc z czerwonymi owocami, odkryj tę nieodpartą wersję tiramisu! Wyobraź sobie: słodycz płatków owsianych, kremowa konsystencja szwajcarskiego sera, intensywny smak kawy i delikatna nuta kakao... Pyszna pobudka, o kremowej konsystencji i smaku przypominającym słynny włoski deser. Co więcej, nie ma potrzeby porannego gotowania! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki poprzedniego dnia, odstawić do lodówki i już można cieszyć się wyjątkowo wygodnym śniadaniem zaraz po przebudzeniu ;)
Składniki
Polewa:
Materiały
- 1 miska
- mikrofalówka
Przygotowanie
Wymieszaj płatki owsiane z mlekiem w misce i uwodnij je w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty.
Wyjmować z kuchenki mikrofalowej co 30 sekund, aby wymieszać mieszaninę.
Dodaj nasiona chia i syrop z agawy i wymieszaj.
Dodaj kawę, ekstrakt waniliowy i kakao w proszku i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodać Petit Suisse i wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Wyjąć z lodówki i posypać kakao przed podaniem!
Obserwacje
Czy można zastąpić nasiona chia?
Można je pominąć. Dodaliśmy je, ponieważ zawierają kwasy omega3 i są bogate w błonnik.
Czy można zastąpić mleko?
Możesz użyć dowolnego mleka, ale możesz też użyć napojów roślinnych. My uwielbiamy używać mleka migdałowego w tym przepisie! Jeśli nie masz w domu mleka, możesz użyć wody.
Jakiego jogurtu powinienem użyć?
Użyliśmy tutaj 60 g Petit Suisse. Możesz użyć dowolnego jogurtu (skyr, fromage blanc, jogurt grecki, jogurt klasyczny...), zwykłego lub z wanilią (w takim przypadku nie dodawaj ekstraktu waniliowego). I oczywiście jogurty roślinne na śniadanie bez laktozy.
Czy można zastąpić kawę?
Można użyć kawy bezkofeinowej.
Czy mogę zastąpić kakao w proszku?
Można na przykład użyć rozpuszczonej czekolady i zrobić na wierzchu skorupkę!
Jak przechowywać owsiankę na noc?
Można je przygotować co najmniej 2 godziny wcześniej i przechowywać do 3 dni w lodówce, szczelnie owinięte.