Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 30 m

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia oferujemy nie jeden, ale 15 naleśników za jednym zamachem! A jak to robimy? Oczywiście z naszym naleśnikowym ciastem ;-) A żeby było jeszcze smaczniej, dodaliśmy krem o smaku kawy i kakao... Brzmi znajomo? Smak tiramisu na przykład :-D Dość powiedzieć, zostawimy Cię z wypróbowaniem tego cudeńka z naszymi szczegółowymi krokami poniżej.


Składniki

8

15 naleśników :

Krem tiramisu :

Szacowany koszt: 4.11 (0.51€/porcja)

Materiały

  • Okrąg o średnicy 18 cm
  • 1 mała patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h

  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 1Przygotuj naleśniki: wymieszaj wszystkie składniki, odstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę, a następnie usmaż naleśniki na małej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 2Przygotować krem tiramisu:
    Ubić mascarpone z zimną śmietanką, cukrem pudrem i mieloną kawą na sztywno.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 3Umieść wszystkie naleśniki na talerzu, umieść okrąg na wierzchu i przytnij krawędzie naleśników, aby wszystkie były tego samego rozmiaru.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 4Umieść okrąg na talerzu do serwowania. Umieść dwa naleśniki jeden na drugim w okręgu.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 5Rozsmaruj łyżkę śmietany na całej powierzchni naleśnika. Posypać kakao w proszku.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 6Połóż naleśnik na wierzchu, posmaruj kremem tiramisu i ponownie posyp kakao. Powtarzaj tę czynność aż do ostatniego naleśnika.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 7Ostatni naleśnik posmarować kremem, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę.
  • Tort naleśnikowy w stylu tiramisu z kawą i kakao - Przygotowanie krok 8Posyp wierzch i boki ciasta kakao w proszku. I voila, gotowe!

Obserwacje

Jaką patelnię wybrać do smażenia naleśników?
Wybierz patelnię do naleśników bez krawędzi, aby łatwiej przewracać naleśniki za pomocą szpatułki. Do przygotowania tego ciasta naleśnikowego zalecamy użycie małej patelni, aby zrobić jak najwięcej naleśników i uzyskać wyższe ciasto. Umieść okrąg na patelni, średnice powinny się zgadzać.

Jakie aromaty powinienem dodać do ciasta naleśnikowego?
Można użyć ekstraktu waniliowego, rumu, pastis... Każdy smak jest możliwy. Do tego ciasta o smaku tiramisu zalecamy użycie ekstraktu z kawy.

Jak mogę zastąpić kawę w kremie tiramisu?
Kawę mieloną można zastąpić kawą rozpuszczalną lub bezkofeinową. Jeśli nie lubisz smaku kawy, możesz użyć na przykład ricorée lub kakao w proszku.

Co zrobić z resztkami ciasta naleśnikowego?
Starannie pokrój resztki naleśników. Umieść je w płytkim naczyniu i dodaj wybraną polewę, taką jak solone masło karmelowe, rozpuszczona czekolada, pasta do smarowania, dżem itp. Otrzymasz naleśnikowe tagliatelle :-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+