Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy!
Miłośnicy tiramisu strzeżcie się, oto kilka całkowicie uzależniających mignardises: kamienie w stylu tiramisu:-) Te małe cudeńka łączą w sobie wszystko, co kochasz w klasycznym tiramisu: gładki krem mascarpone, odrobinę kawy i polewę kakaową. Idealne jako przekąska lub stylowe dopełnienie posiłku, te rochersy są równie pyszne, co łatwe w przygotowaniu;-)
Składniki
Materiały
- 1 rozdrabniacz
- mikser elektryczny
Przygotowanie
- Zmiksuj herbatniki na proszek.
- Oddziel białko od żółtka i ubij na sztywną pianę.
- Ubij żółtko z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną masę. Dodać kawę.
- Dodać mascarpone i ponownie ubić.
- Dodaj proszek biszkoptowy do masy i wymieszaj.
- Na koniec delikatnie dodaj ubite na sztywno białka za pomocą miksera ręcznego Maryse.
- Przykryć miskę folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
- Uformuj zimną masę w kulki i obtocz w niesłodzonym kakao w proszku. Schłodzić przez 1 godzinę.
- W razie potrzeby ponownie obtoczyć w kakao.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Czego mogę użyć zamiast biszkoptów?
Można je zastąpić biszkoptami. Są bardziej suche, więc będziesz potrzebować tylko 100 g (na 18 porcji).
Z ilu 18 porcji składa się ten przepis?
Odpowiada to około 18 rocherom, w zależności od ich wielkości.
Czego mogę użyć zamiast jajka?
Możesz zrobić bitą śmietanę z 30% śmietanki (10cl), mascarpone (250gr), cukru pudru (1 łyżka), ekstraktu waniliowego (1 łyżeczka), kawy (1 łyżka) i wymieszać z biszkoptami.
Jak przechowywać te małe tiramisu?
Można je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.