Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy!

zagłosuj teraz
Desser
18 porcji
łatwe
4 h 10 m

Miłośnicy tiramisu strzeżcie się, oto kilka całkowicie uzależniających mignardises: kamienie w stylu tiramisu :-) Te małe cudeńka łączą w sobie wszystko, co kochasz w klasycznym tiramisu: gładki krem mascarpone, odrobinę kawy i polewę kakaową. Idealne jako przekąska lub stylowe dopełnienie posiłku, te rochersy są równie pyszne, co łatwe w przygotowaniu ;-)

Składniki

18

Materiały

  • 1 rozdrabniacz
  • mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania4 h
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 1Zmiksuj biszkopty na proszek.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 2Oddziel białko od żółtka i ubij białko na sztywną pianę.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 3Ubij żółtko z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną masę. Następnie dodaj kawę.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 4Dodaj mascarpone i ponownie ubij.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 5Dodaj proszek biszkoptowy do masy i wymieszaj.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 6Na koniec delikatnie dodaj ubite białka za pomocą szpatułki.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 7Przykryj miskę folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 8Uformuj zimną masę w kulki i obtocz w niesłodzonym kakao w proszku. Schłódź przez 1 godzinę.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 9W razie potrzeby ponownie obtocz w kakao.
  • Rogaliki w stylu tiramisu, idealny włoski deser w mini porcjach do kawy! - Przygotowanie krok 10A teraz jest gotowy!

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast biszkoptów?

Można je zastąpić biszkoptami. Są bardziej suche, więc będziesz potrzebować tylko 100 g (na 18 porcji).

Z ilu 18 porcji składa się ten przepis?

Odpowiada to około 18 rocherom, w zależności od ich wielkości.

Czego mogę użyć zamiast jajka?

Możesz zrobić bitą śmietanę z 30% śmietanki (10cl), mascarpone (250gr), cukru pudru (1 łyżka), ekstraktu waniliowego (1 łyżeczka), kawy (1 łyżka) i wymieszać z biszkoptami.

Jak przechowywać te małe tiramisu?

Można je przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Sprzęt do gotowania

mikser
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: