Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
5 h 20 m

Charlotte ma sposób na zaostrzenie apetytu wszystkich gości podczas deseru! Ale zamiast robić ją z owocami, co powiesz na połączenie jej ze smakami tiramisu? Wyjątkowo gładki krem mascarpone, zapach kawy i kakao - krótko mówiąc, wszystkie wyjątkowe smaki tego wspaniałego włoskiego deseru przedstawione w charlotte - od razu się piszemy! A jeśli chcesz spróbować samemu, sprawdź poniższe instrukcje krok po kroku ↓ ↓


Składniki

6

Do dekoracji:

Szacowany koszt: 7.46 (1.24€/porcja)

Materiały

  • Forma na zawiasach o średnicy 18 cm
  • Mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania5 h

  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 1Wyłożyć tortownicę. Zanurz biszkopty szybko w kawie na gładkiej stronie.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 2Ułóż biszkopty wokół krawędzi formy (gładką stroną do dołu). Zanurz biszkopty całkowicie w kawie i wyłóż nimi dno formy.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 3Umieść schłodzoną śmietanę, mascarpone, wanilię i cukier puder w misce. Ubijaj szybko, aż trzepaczka pozostawi ślady, a masa będzie gęsta.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 4Wyłożyć krem na herbatniki. Posypać kakao na wierzchu. Nasączyć biszkopty kawą, a następnie przykryć kremem.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 5Powtórz krok 4 raz lub dwa razy, w zależności od grubości warstw.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 6Wykończyć warstwą namoczonych biszkoptów, płaską stroną do góry. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
  • Pyszna charlotte w stylu tiramisu bez jajek - Przygotowanie krok 7Ubić zimną śmietanę, mascarpone i cukier puder. Gdy krem będzie twardy, przełożyć go do rękawa cukierniczego. Wyciskać kulki kremu na charlotte i posypać kakao w proszku. Gotowe!

Obserwacje

Możesz ubić całą śmietanę na raz i użyć jej do środka i na zewnątrz charlotte. W przeciwnym razie udekoruj charlotte według własnego uznania :-)

Jaką świeżą śmietanę powinienem wybrać?
Śmietana powinna być pełnotłusta. Nie próbuj zastępować śmietanki 30% śmietanką niskotłuszczową, ponieważ mus nie urośnie. Możesz również wybrać crème fleurette lub całą podwójną śmietankę.



Sprzęt do gotowania

mikser

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+