Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie!

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
7 h 40 m

Ten czekoladowo-kokosowy deser w kształcie kopuły to prawdziwa uczta, która jednocześnie rozpływa się w ustach i jest chrupiąca! Wyobraź sobie kremowy krem kokosowy, lekki jak chmurka, zmieszany z czekoladowym herbatnikiem. Tekstura jest idealna: lekko chrupiąca zewnętrzna strona z herbatnikiem i rozpływający się, kremowy środek... po prostu nie można się oprzeć ;-) A dzięki kopulastemu kształtowi ten deser jest równie piękny, co pyszny, idealny do zaimponowania gościom. Połączenie czekolady i kokosa to magiczny duet, który zawsze się sprawdza - koniecznie spróbuj!


Składniki

6

Śmietanka kokosowa:

Dekoracja:

Szacowany koszt: 4.17 (0.69€/porcja)

Materiały

  • 1 wałek do ciasta
  • folia spożywcza
  • mikser elektryczny
  • 1 obieraczka
  • 1 silikonowa forma w kształcie kopuły
  • okrągłe, żaroodporne foremki do ciastek lub tartaletek o średnicy 10 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania7 h 15 m
Gotowania10 min

  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 1Śmietanka kokosowa:
    Odmierzyć 2 łyżki kremu i odstawić na bok. Umieść śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem.
    Nawodnić listki żelatyny, umieszczając je w misce z zimną wodą.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 2Wlej śmietanę i mascarpone do dużej miski i dodaj cukier.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 3Ubij mieszankę mikserem elektrycznym, aby uzyskać gęstą bitą śmietanę.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 4Podgrzej śmietankę (mikrofalówka: 30 sekund przy 800 W). Wycisnąć listki żelatyny i dodać do gorącej śmietany. Dobrze wymieszać, aby połączyć żelatynę.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 5Dodaj śmietanę i żelatynę do ubitej śmietany. Dobrze wymieszać (szpatułką lub mikserem elektrycznym).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 6Wlej masę do silikonowej formy i umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 7Ciasteczka czekoladowe:
    Wymieszać mąkę, cukier, kakao w proszku i proszek do pieczenia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 8Dodaj solone masło i żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 9Umieścić ciasto w folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez 30 minut do 1 godziny, aby stwardniało.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 10Posypać powierzchnię roboczą mąką, a następnie ułożyć na niej ciasto biszkoptowe. Ponownie oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na żądaną wysokość (dla nas 1,5 cm).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 11Wycinamy kółka foremkami do ciastek (żaroodpornymi, można też upiec je w foremkach do tartaletek) i układamy ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 12Piec ciastka w natłuszczonych foremkach przez 10 minut w temperaturze 180°C.
    Przed złożeniem pozostawić do ostygnięcia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 13Ostrożnie wyjmij kokosowe kopułki i umieść je na schłodzonych herbatnikach.
    Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
    *Lub pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, jeśli wolisz desery mrożone!
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 14Udekorować startym kokosem i startą czekoladą (zetrzeć obieraczką do warzyw!).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 15Smakuj i ciesz się!

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast kokosa?
Można na przykład przygotować kopułę waniliową lub kawową, dodając do kremu wybrany smak i zastępując krem kokosowy klasycznym kremem.

Czy mogę zrobić klasyczne herbatniki?
Nie musisz dodawać kakao do ciasta na herbatniki. Są równie pyszne w czystej postaci!

Jak przechowywać te czekoladowo-kokosowe desery?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Czy mogę cieszyć się tym mrożonym deserem?
Można się nimi delektować w ciągu kilku minut od przygotowania.

Czy mogę zastąpić żelatynę?
Można ją zastąpić agarem. Nasz przewodnik po agarze można znaleźć tutaj.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+