Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie!

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
7 h 40 m

Ten czekoladowo-kokosowy deser w kształcie kopuły to prawdziwa uczta, która jednocześnie rozpływa się w ustach i jest chrupiąca! Wyobraź sobie kremowy krem kokosowy, lekki jak chmurka, zmieszany z czekoladowym herbatnikiem. Tekstura jest idealna: lekko chrupiąca zewnętrzna strona z herbatnikiem i rozpływający się, kremowy środek... po prostu nie można się oprzeć ;-) A dzięki kopulastemu kształtowi ten deser jest równie piękny, co pyszny, idealny do zaimponowania gościom. Połączenie czekolady i kokosa to magiczny duet, który zawsze się sprawdza - koniecznie spróbuj!

Składniki

6

Śmietanka kokosowa:

Dekoracja:

Materiały

  • 1 wałek do ciasta
  • folia spożywcza
  • mikser elektryczny
  • 1 obieraczka
  • 1 silikonowa forma w kształcie kopuły
  • okrągłe, żaroodporne foremki do ciastek lub tartaletek o średnicy 10 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania7 h 15 m
Gotowania10 min
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 1Śmietanka kokosowa:
    Odmierzyć 2 łyżki kremu i odstawić na bok. Umieść śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem.
    Nawodnić listki żelatyny, umieszczając je w misce z zimną wodą.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 2Wlej śmietanę i mascarpone do dużej miski i dodaj cukier.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 3Ubij mieszankę mikserem elektrycznym, aby uzyskać gęstą bitą śmietanę.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 4Podgrzej śmietankę (mikrofalówka: 30 sekund przy 800 W). Wycisnąć listki żelatyny i dodać do gorącej śmietany. Dobrze wymieszać, aby połączyć żelatynę.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 5Dodaj śmietanę i żelatynę do ubitej śmietany. Dobrze wymieszać (szpatułką lub mikserem elektrycznym).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 6Wlej masę do silikonowej formy i umieść w zamrażarce na co najmniej 6 godzin.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 7Ciasteczka czekoladowe:
    Wymieszać mąkę, cukier, kakao w proszku i proszek do pieczenia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 8Dodaj solone masło i żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 9Umieścić ciasto w folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez 30 minut do 1 godziny, aby stwardniało.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 10Posypać powierzchnię roboczą mąką, a następnie ułożyć na niej ciasto biszkoptowe. Ponownie oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na żądaną wysokość (dla nas 1,5 cm).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 11Wycinamy kółka foremkami do ciastek (żaroodpornymi, można też upiec je w foremkach do tartaletek) i układamy ciastka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 12Piec ciastka w natłuszczonych foremkach przez 10 minut w temperaturze 180°C.
    Przed złożeniem pozostawić do ostygnięcia.
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 13Ostrożnie wyjmij kokosowe kopułki i umieść je na schłodzonych herbatnikach.
    Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
    *Lub pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, jeśli wolisz desery mrożone!
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 14Udekorować startym kokosem i startą czekoladą (zetrzeć obieraczką do warzyw!).
  • Czekoladowo-kokosowy deser, który jednocześnie rozpływa się i chrupie! - Przygotowanie krok 15Smakuj i ciesz się!

Obserwacje

Czego mogę użyć zamiast kokosa?
Można na przykład przygotować kopułę waniliową lub kawową, dodając do kremu wybrany smak i zastępując krem kokosowy klasycznym kremem.

Czy mogę zrobić klasyczne herbatniki?
Nie musisz dodawać kakao do ciasta na herbatniki. Są równie pyszne w czystej postaci!

Jak przechowywać te czekoladowo-kokosowe desery?
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Czy mogę cieszyć się tym mrożonym deserem?
Można się nimi delektować w ciągu kilku minut od przygotowania.

Czy mogę zastąpić żelatynę?
Można ją zastąpić agarem. Nasz przewodnik po agarze można znaleźć tutaj.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: