Tarta choinkowa na boże narodzenie: jedyny przepis, który może zastąpić kłodę!
zagłosuj teraz
Koniec z kłodami na deser na Boże Narodzenie! W tym roku wprowadzamy innowację w postaci równie pysznego deseru: tarty choinkowej. Wystarczy wyciąć choinki z ciasta kruchego o smaku czekoladowym, ułożyć je jedna na drugiej i dodać krem waniliowy. Całość udekorowana owocami i rozmarynem, aby uzyskać niezrównany efekt choinki i świecidełek ;-) Wykonaj poniższe kroki ↓
Składniki
6
Czekoladowe kruche ciasto :
Krem waniliowy:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 9.81Euros€ (1.63€/porcja)
Materiały
- papier do pieczenia
- wałek do ciasta
- mikser elektryczny
- woreczek do ciasta
- karbowana końcówka
- róg do ciasta lub szpatułka
- szablon choinki
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h 15 m
Gotowania12 min
Czekoladowe ciasto kruche:
Wymieszać miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i kakao.Dodaj jedno jajko i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz grudkowatą masę. Dodaj mąkę i dokończ mieszanie ręczne, aby uzyskać gładkie ciasto.
Uformować kulę, spłaszczyć i zawinąć w folię w celu schłodzenia przez 1 godzinę.
Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj je. Umieść wzór na cieście i wytnij kształt choinki. Schłodzić przez 15 minut, a następnie usunąć nadmiar ciasta.
Użyj nadmiaru ciasta, aby zrobić trzecią choinkę. Umieść ją w chłodnym miejscu przed usunięciem nadmiaru ciasta. Będzie to łatwiejsze.
Ułóż choinki na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C. (Piekarnik należy wcześniej rozgrzać).
Umieść śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem. Ubić śmietanę z mascarpone, cukrem pudrem i laską wanilii na sztywno.
Pozostaw kruche ciasto świerkowe do ostygnięcia. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego. Umieść pierwszą choinkę na talerzu do serwowania. Ułóż małe kulki kremu na całej powierzchni kruchego ciasta.
Ułóż drugi placek na wierzchu i ponownie wlej małe kulki kremu. Powtórzyć czynność z trzecim ciastkiem.
Dekorowanie choinki: zrobiliśmy girlandę z jagód, a następnie dodaliśmy bombki Raffaelo i kolorowe perłowe cekiny. Dodaliśmy również świeży rozmaryn, aby stworzyć gałęzie choinki, oraz starty kokos, aby uzyskać śnieg.
A teraz Twoja tarta choinkowa jest gotowa!
Obserwacje
Możesz udekorować swoje drzewo wieloma innymi owocami i smakołykami, aby stworzyć własne oryginalne drzewo! Nie wahaj się zamieścić zdjęcia w komentarzu do przepisu :-D
Kakao można zastąpić proszkiem migdałowym, a laskę wanilii 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego lub ekstraktu z kawy.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!