Tarta choinkowa: jedyny przepis, który może zastąpić kłodę!
zagłosuj teraz
Świąteczny deser yule logs odchodzi do lamusa! W tym roku wprowadzamy innowację w postaci równie pysznego deseru: tarty jodłowej. Wystarczy wyciąć choinki z ciasta kruchego o smaku czekoladowym, ułożyć je jedna na drugiej i dodać krem waniliowy. Wszystko udekorowane owocami i rozmarynem, aby uzyskać niezrównany efekt choinki i świecidełek ;-) Wykonaj poniższe kroki ↓
Składniki
6
Czekoladowe kruche ciasto :
Krem waniliowy:
Do dekoracji:
Szacowany koszt: 9.81Euros€ (1.63€/porcja)
Materiały
- papier do pieczenia
- wałek do ciasta
- mikser elektryczny
- woreczek do ciasta
- karbowana końcówka
- róg do ciasta lub szpatułka
- szablon choinki
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h 15 m
Gotowania12 min
- Czekoladowe ciasto kruche:
Wymieszać miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i kakao. - Dodaj jedno jajko i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz grudkowatą masę. Dodaj mąkę i dokończ mieszanie ręczne, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Uformować kulę, spłaszczyć i zawinąć w folię w celu schłodzenia przez 1 godzinę.
- Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj je. Umieść wzór na cieście i wytnij kształt choinki. Schłodzić przez 15 minut, a następnie usunąć nadmiar ciasta.
- Użyj nadmiaru ciasta, aby zrobić trzecią choinkę. Umieść ją w chłodnym miejscu przed usunięciem nadmiaru ciasta. Będzie to łatwiejsze.
- Ułóż choinki na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i piecz przez 12 minut w temperaturze 180°C. (Piekarnik należy wcześniej rozgrzać).
- Umieść śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem. Ubić śmietanę z mascarpone, cukrem pudrem i laską wanilii na sztywno.
- Pozostaw kruche ciasto świerkowe do ostygnięcia. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego. Umieść pierwszą choinkę na talerzu do serwowania. Ułóż małe kulki kremu na całej powierzchni kruchego ciasta.
- Ułóż drugi placek na wierzchu i ponownie wlej małe kulki kremu. Powtórzyć czynność z trzecim ciastkiem.
- Dekorowanie choinki: zrobiliśmy girlandę z jagód, a następnie dodaliśmy bombki Raffaelo i kolorowe perłowe cekiny. Dodaliśmy również świeży rozmaryn, aby stworzyć gałęzie choinki, oraz starty kokos, aby uzyskać śnieg.
- A teraz Twoja tarta choinkowa jest gotowa!
Obserwacje
Możesz udekorować swoje drzewo wieloma innymi owocami i smakołykami, aby stworzyć własne oryginalne drzewo! Nie wahaj się zamieścić zdjęcia w komentarzu do przepisu :-D
Kakao można zastąpić proszkiem migdałowym, a laskę wanilii 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego lub ekstraktu z kawy.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!