Kopuły skalne w stylu ferrero

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
trudne
6 h 20 m

Chcesz zaimponować swoim gościom na deser? Nasze skalne kopuły w stylu Ferrero z pewnością ich przekonają! Deser czekoladowy / orzechowy / pralinowy, który idealnie nadaje się na zakończenie świątecznego posiłku (Boże Narodzenie, Nowy Rok, urodziny...). Ups, skończyły się jajka... Nie ma problemu, ten przepis ich nie zawiera! Nietoleranci i alergicy będą zachwyceni ;-) Wszystko, co musisz zrobić, to wyciągnąć mikser i silikonowe foremki, a my podążymy za Tobą krok po kroku z naszym szczegółowym przepisem ↓


Składniki

6

Pralina z orzechów laskowych :

Chrupiąca pralina :

Mus pralinowy :

Serce z orzechów laskowych :

Kopułki czekoladowe :

Szacowany koszt: 10.72 (1.79€/porcja)

Materiały

  • Silikonowe foremki do półkul o średnicy 6 cm
  • Rozdrabniacz elektryczny
  • Trzepaczka elektryczna
  • Wykrawacz do ciasta (o takiej samej średnicy jak półkule)
  • Strzykawka lub stożek do ciasta
  • Ściereczka
  • Pędzel

Przygotowanie

Czas przygotowania6 h
Gotowania20 min

  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 1Pralina z orzechów laskowych:
    Umieść wodę i cukier na patelni na średnim ogniu. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, dodać orzechy laskowe.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 2Ciągle mieszaj; cukier najpierw skrystalizuje się wokół orzechów laskowych, a następnie skarmelizuje. Gdy cały cukier zamieni się w karmel, wylać na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 3Po ostygnięciu odłamać kawałki karmelizowanych orzechów laskowych i umieścić je w elektrycznym rozdrabniaczu. Siekaj przez 30 sekund, aby nie przegrzać silnika, przez około 5 minut lub do uzyskania pasty. Pralina z orzechów laskowych jest gotowa!
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 4Chrupiąca pralina :
    W misce drobno pokruszyć crêpes dentelles i dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pralinę z orzechów laskowych. Dobrze wymieszać.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 5Natychmiast po tym, zrób 6 małych hałd tej mieszanki na papierze do pieczenia lub silikonie i rozwałkuj na okręgi o tej samej średnicy co półkule (użyj foremki do ciastek, aby być bardziej precyzyjnym). Gdy okręgi będą gotowe, schłodzić je do momentu, aż będą gotowe do użycia.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 6Czekoladowe kopuły :
    Roztopić mleczną czekoladę i posmarować nią każdą połówkę kuli. Schłodzić przez 15 minut i powtórzyć. Następnie ponownie schłodzić, aż będą gotowe do użycia.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 7Serce z orzechów laskowych :
    Za pomocą rozdrabniacza lub noża grubo zmiażdżyć 30 g orzechów laskowych, a następnie wymieszać z pastą. Odstawić na bok.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 8Mus pralinowy:
    Żelatynę namoczyć w szklance bardzo zimnej wody. Odmierzyć 2 łyżki śmietanki z 10 cl i podgrzać. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 9Dodać pralinę z orzechów laskowych i delikatnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej śmietanki i dodać do masy. Przełożyć mus do rękawa cukierniczego lub odstawić do natychmiastowego użycia.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 10Montaż:
    Wyjmij swoje czekoladowe półkule i wypełnij je lekko musem pralinowym. Następnie dodaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej orzechowego serca do każdej półkuli.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 11Przykryć musem pralinowym, pozostawiając niewielką szczelinę 5 mm przed krawędzią. Umieścić krążek chrupiącej praliny na każdej półkuli i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 12W międzyczasie przytnij (obierz) orzechy laskowe do dekoracji: umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie umieść je w ściereczce i dobrze przetrzyj. Większość orzechów laskowych powinna zostać przycięta.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 13Rozdrobnij je nożem lub rozdrabniaczem, zachowując 3, które po prostu przetniesz na pół.
    Następnie ostrożnie wyjmij półkule z foremek.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 14Rozpuść odrobinę mlecznej czekolady i użyj jej do przyklejenia orzechów laskowych wokół podstawy kopułek. Następnie przyklej połówkę orzecha laskowego na wierzchu.
  • Kopuły skalne w stylu Ferrero - Przygotowanie krok 15Teraz kopuły skalne w stylu Ferrero są gotowe!

Obserwacje

Opcja bezglutenowa: tutaj gluten znajdzie się w chrupkach pralinowych z naleśnikami. Można je bez obaw zastąpić słodkimi płatkami kukurydzianymi ;-)



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+