Kopuły ferrero rocher
zagłosuj teraz
Chcesz zaimponować swoim gościom na deser? Nasze kopuły Ferrero z pewnością ich przekonają! Deser czekoladowy, orzechowy i pralinowy, idealny na zakończenie świątecznego posiłku (Boże Narodzenie, Nowy Rok, urodziny...). Ups, skończyły się jajka... Nie ma problemu, ten przepis ich nie zawiera! Nietoleranci i alergicy będą zachwyceni ;-) Wszystko, co musisz zrobić, to wyciągnąć mikser i silikonowe foremki, a my podążymy za Tobą krok po kroku z naszym szczegółowym przepisem ↓
Składniki
6
Pralina z orzechów laskowych :
Chrupiąca pralina :
Mus pralinowy :
Serce z orzechów laskowych :
Kopułki czekoladowe :
Szacowany koszt: 10.72Euros€ (1.79€/porcja)
Materiały
- Silikonowe foremki do półkul o średnicy 6 cm
- Rozdrabniacz elektryczny
- Trzepaczka elektryczna
- Wykrawacz do ciasta (o takiej samej średnicy jak półkule)
- Strzykawka lub stożek do ciasta
- Ściereczka
- Pędzel
Przygotowanie
Czas przygotowania6 h
Gotowania20 min
Pralina z orzechów laskowych:
Umieść wodę i cukier na patelni na średnim ogniu. Gdy mieszanina zacznie bulgotać, dodaj orzechy laskowe.Ciągle mieszaj; cukier najpierw skrystalizuje się wokół orzechów laskowych, a następnie skarmelizuje. Gdy cały cukier zamieni się w karmel, wylej na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu odłamać kawałki karmelizowanych orzechów laskowych i umieścić je w elektrycznym rozdrabniaczu. Siekaj przez 30 sekund, aby nie przegrzać silnika, przez około 5 minut lub do uzyskania pasty. Pralina z orzechów laskowych jest gotowa!
Chrupiąca pralina :
W misce drobno pokruszyć crêpes dentelles i dodać rozpuszczoną czekoladę oraz pralinę z orzechów laskowych. Dobrze wymieszać.Natychmiast po tym, zrób 6 małych hałd tej mieszanki na papierze do pieczenia lub silikonie i rozwałkuj na okręgi o tej samej średnicy co półkule (użyj foremki do ciastek, aby być bardziej precyzyjnym). Gdy okręgi będą gotowe, schłodzić je do momentu, aż będą gotowe do użycia.
Czekoladowe kopuły :
Roztopić mleczną czekoladę i posmarować nią każdą połówkę kuli. Schłodzić przez 15 minut i powtórzyć. Następnie ponownie schłodzić, aż będą gotowe do użycia.Serce z orzechów laskowych :
Za pomocą rozdrabniacza lub noża grubo zmiażdżyć 30 g orzechów laskowych, a następnie wymieszać z pastą. Odstawić na bok.Mus pralinowy:
Żelatynę namoczyć w szklance bardzo zimnej wody. Odmierzyć 2 łyżki śmietanki z 10 cl i podgrzać. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno.Dodać pralinę z orzechów laskowych i delikatnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach gorącej śmietanki i dodać do masy. Przełożyć mus do rękawa cukierniczego lub odstawić do natychmiastowego użycia.
Montaż:
Wyjmij swoje czekoladowe półkule i wypełnij je lekko musem pralinowym. Następnie dodaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej orzechowego serca do każdej półkuli.Przykryć musem pralinowym, pozostawiając niewielką szczelinę 5 mm przed krawędzią. Umieścić krążek chrupiącej praliny na każdej półkuli i schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
W międzyczasie przytnij (obierz) orzechy laskowe do dekoracji: umieść je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie umieść je w ściereczce i dobrze przetrzyj. Większość orzechów laskowych powinna zostać przycięta.
Rozdrobnij je nożem lub rozdrabniaczem, zachowując 3, które po prostu przetniesz na pół.
Następnie ostrożnie wyjmij półkule z foremek.Rozpuść odrobinę mlecznej czekolady i użyj jej do przyklejenia orzechów laskowych wokół podstawy kopułek. Następnie przyklej połówkę orzecha laskowego na wierzchu.
Teraz kopuły Ferrero są gotowe!
Obserwacje
Opcja bezglutenowa: tutaj gluten znajdzie się w chrupkach pralinowych z naleśnikami. Można je bez obaw zastąpić słodkimi płatkami kukurydzianymi ;-)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!