Łatwe ciasto cytrynowe

Desser
8 porcji
łatwe
35 min

Moelleux to idealny sposób na słodkie zakończenie posiłku. A ponieważ uwielbiamy owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryny, uwielbiamy je również dodawać ;-)

Składniki

8

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 1Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 2Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 3Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa zbieleje. Dodaj sok i skórkę z cytryny, następnie mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu roztopione masło.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 4Dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając, aby ich nie połamać.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 5Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Łatwe ciasto cytrynowe - Przygotowanie krok 6A teraz ciasto cytrynowe jest gotowe!

Obserwacje

Cytryna: jeśli tak jak my uwielbiasz cytrynę, możesz dodać jej trochę więcej ;-) Można ją również zastąpić dowolnym innym owocem cytrusowym.

Cukier puder: dodaliśmy trochę dla estetycznej strony przepisu. Trzeba przyznać, że odrobina cukru pudru na wierzchu ciasta szybko je upiększa ;-) Co więcej, jest pyszny! Sztuczka polegająca na posypaniu ciasta odpowiednią ilością cukru pudru polega na umieszczeniu łyżki cukru pudru w czajniczku lub małym chinois. Potrząsając naczyniem nad ciastem, cukier puder spadnie w idealnym, równomiernym deszczu.

Akompaniament: jesteśmy skłonni powiedzieć, że ciasto cytrynowe jest wystarczająco dobre samo w sobie. Jeśli jednak naprawdę chcesz mu towarzyszyć z innym przysmakiem, wybierz coulis lub gałkę lodów ;-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:

02/02/2025

To w końcu drożdzę czy proszek do pieczenia??????

(0) (0) Zgłoś nadużycie