Ciasto cytrynowe z makiem
zagłosuj teraz
Na przekąskę, deser, śniadanie, piknik... nie ma lepszego powodu, aby pochłonąć słodkie ciasto! Dziś przedstawiamy zwycięską kombinację smaków: cytryny i maku. Rezultat jest wyjątkowo wilgotny i lekko cierpki, a żaden członek rodziny nie będzie w stanie się oprzeć ;-) Mówiąc o rodzinie, ten przepis jest tak łatwy do wykonania, że można go łatwo odtworzyć z dziećmi! Czy jest lepszy sposób na zapoznanie ich z przyjemnością gotowania :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku dla tego przepisu, który został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef!
Składniki
6
Szacowany koszt: 3.15Euros€ (0.52€/porcja)
Materiały
- Forma do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij sok z 2 cytryn. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Ubij jajka z cukrem. Gdy masa się spieni, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.Roztop masło i wymieszaj je z masą. Następnie dodaj sok z cytryny, skórkę i mak, a następnie dobrze wymieszaj.
Wlej masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut.
I oto, ciasto cytrynowo-makowe jest gotowe! Jeśli chcesz udekorować swój tort, możesz dodać na wierzch plasterki cytryny przekrojone na pół!
Obserwacje
Możesz zmienić proporcje, jeśli chcesz, aby ciasto było słodsze (dodając cukier) lub bardziej kwaśne (dodając sok i skórkę z cytryny).
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!