Ciasto cytrynowe z makiem

zagłosuj teraz
Przekąski
6 porcji
łatwe
55 min

Na przekąskę, deser, śniadanie, piknik... nie ma lepszego powodu, aby pochłonąć słodkie ciasto! Dziś przedstawiamy zwycięską kombinację smaków: cytryny i maku. Rezultat jest wyjątkowo wilgotny i lekko cierpki, a żaden członek rodziny nie będzie w stanie się oprzeć ;-) Mówiąc o rodzinie, ten przepis jest tak łatwy do wykonania, że można go łatwo odtworzyć z dziećmi! Czy jest lepszy sposób na zapoznanie ich z przyjemnością gotowania :-) Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku dla tego przepisu, który został przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół Ptitchef!

Składniki

6

Materiały

  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Ciasto cytrynowe z makiem - Przygotowanie krok 1Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij sok z 2 cytryn. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    Ubij jajka z cukrem. Gdy masa się spieni, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto cytrynowe z makiem - Przygotowanie krok 2Roztop masło i wymieszaj je z masą. Następnie dodaj sok z cytryny, skórkę i mak, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Ciasto cytrynowe z makiem - Przygotowanie krok 3Wlej masę do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz w temperaturze 180°C przez 45 minut.
  • Ciasto cytrynowe z makiem - Przygotowanie krok 4I oto, ciasto cytrynowo-makowe jest gotowe! Jeśli chcesz udekorować swój tort, możesz dodać na wierzch plasterki cytryny przekrojone na pół!

Obserwacje

Możesz zmienić proporcje, jeśli chcesz, aby ciasto było słodsze (dodając cukier) lub bardziej kwaśne (dodając sok i skórkę z cytryny).

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: