Ciasto cytrynowe z bezą

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
2 h 12 m

Przez cały rok mamy oko tylko na jeden deser: cytrynowe ciasto bezowe. Nawet w Boże Narodzenie odmawiamy sobie kawałka bezy, ponieważ jesteśmy tak lojalni wobec naszej tarty. Ale w tym roku wszystko się zmieni, ponieważ nasza kłoda zostanie ubrana w cytrynowe smaki, które tak bardzo kochamy! Wypróbuj nasz przepis krok po kroku na cytrynowe ciasto bezowe tutaj ↓


Składniki

6

Herbatniki :

Madeleine :

Krem cytrynowy :

Beza włoska :


Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Czas oczekiwania30 min
Gotowania12 min


Obserwacje

Można oczywiście zastąpić żelatynę agarem: zastąpić 4 g żelatyny 1 g agaru.

Przed użyciem włóż formę do zamrażarki: forma będzie zimna, a forma będzie gotowa szybciej.

Bezę można przygotować z wyprzedzeniem do kroku 10 i pozostawić w zamrażarce do 3 miesięcy wcześniej. Bezę należy jednak przygotować tuż przed przykryciem bezy.

Aby zachować idealną konsystencję, nie wahaj się wyrabiać bezy szpatułką, aby była gładka.

Włoską bezę można przechowywać do trzech dni w chłodnym miejscu. Beza nie może być zamrożona.

Zalecamy udekorowanie bezy tego samego dnia, aby upewnić się, że beza pozostanie na swoim miejscu (możliwe jest przykrycie bezy dzień wcześniej, ale beza może stać się wodnista).



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+