Ciasto z bezą cytrynową

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
średnie
2 h 12 m

Przez cały rok mamy oko tylko na jeden deser: cytrynowe ciasto bezowe. Nawet w Boże Narodzenie odmawiamy sobie kawałka bezy, ponieważ jesteśmy tak lojalni wobec naszej tarty. Ale w tym roku wszystko się zmieni, ponieważ nasza kłoda zostanie ubrana w cytrynowe smaki, które tak bardzo kochamy! Wypróbuj nasz przepis krok po kroku na cytrynowe ciasto bezowe tutaj ↓


Składniki

6

Herbatniki :

Madeleine :

Krem cytrynowy :

Beza włoska :


Materiały

  • Taca ociekowa na kłody 25 cm (długość) x 6 cm (szerokość) x 5 cm (wysokość)
  • Maryse
  • Szpatułka
  • Folia spożywcza
  • Forma do ciasta 22 cm x 11 cm
  • Termometr

Przygotowanie

Czas przygotowania1 h 30 m
Czas oczekiwania30 min
Gotowania12 min

  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 1Baza z herbatników:
    Wymieszać pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i wlać do foremki z folią spożywczą lub bezpośrednio do tacki ociekowej. Zamrażać przez 30 minut.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 2Madeleine :
    Roztopić masło z solą, wanilią i skórką z cytryny (można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w bemarze). Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 3Ubij jajko, cukier i miód, aż mieszanina podwoi swoją objętość. Wmieszaj część mieszanki do roztopionego masła.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 4Przenieś tę mieszaninę do miski z jajkami + cukrem + miodem. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia za pomocą miksera. Dodać mleko i dobrze wymieszać.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 5Wlej ciasto do wyłożonej lub wysmarowanej masłem formy i piecz przez 9 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 6Krem cytrynowy :
    Nawodnić żelatynę w zimnej wodzie.
    Wymieszać cukier i jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać i zagęścić w bemarze przez 5 minut.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 7Dodaj odsączoną żelatynę i miękkie masło i wymieszaj.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 8Montaż:
    Wlać krem cytrynowy do tacki na bale.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 9Pokrój madeleine tak, aby krawędzie były równe. Umieść madeleine na kremie cytrynowym i dociśnij, aby krem podniósł się do krawędzi. Przykryć lekką warstwą kremu.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 10Umieść odtworzony biszkopt na wierzchu i dociśnij, aby podnieść krem. Przykryć lekką warstwą kremu i wygładzić szpatułką. Umieścić w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 11Beza włoska :
    Beza: Delikatnie ubić białka (prędkość 1-2).
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 12Syrop: Umieść cukier i wodę w rondlu. Doprowadzić syrop do temperatury 116°C.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 13Gdy syrop osiągnie temperaturę 116°C, szybko ubić białka, aby podnieść temperaturę. Wlać syrop o temperaturze 118°C do białek cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, aż temperatura spadnie.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 14Przykryć kłodę bezą. Spalić za pomocą palnika.
  • Ciasto z bezą cytrynową - Przygotowanie krok 15A teraz cytrynowe ciasto bezowe jest gotowe!

Obserwacje

Można oczywiście zastąpić żelatynę agarem: zastąpić 4 g żelatyny 1 g agaru.

Przed użyciem włóż formę do zamrażarki: forma będzie zimna, a forma będzie gotowa szybciej.

Bezę można przygotować z wyprzedzeniem do kroku 10 i pozostawić w zamrażarce do 3 miesięcy wcześniej. Bezę należy jednak przygotować tuż przed przykryciem bezy.

Beza :

Aby zachować idealną konsystencję, nie wahaj się wyrabiać bezy szpatułką, aby była gładka.

Włoską bezę można przechowywać do trzech dni w chłodnym miejscu. Beza nie może być zamrożona.

Zalecamy udekorowanie bezy tego samego dnia, aby upewnić się, że beza pozostanie na swoim miejscu (możliwe jest przykrycie bezy dzień wcześniej, ale beza może stać się wodnista).



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+