Ciasto z bezą cytrynową
Przez cały rok mamy oko tylko na jeden deser: cytrynowe ciasto bezowe. Nawet w Boże Narodzenie odmawiamy sobie kawałka bezy, ponieważ jesteśmy tak lojalni wobec naszej tarty. Ale w tym roku wszystko się zmieni, ponieważ nasza kłoda zostanie ubrana w cytrynowe smaki, które tak bardzo kochamy! Wypróbuj nasz przepis krok po kroku na cytrynowe ciasto bezowe tutaj ↓
Składniki
Herbatniki :
Madeleine :
Krem cytrynowy :
Beza włoska :
Materiały
- Taca ociekowa na kłody 25 cm (długość) x 6 cm (szerokość) x 5 cm (wysokość)
- Maryse
- Szpatułka
- Folia spożywcza
- Forma do ciasta 22 cm x 11 cm
- Termometr
Przygotowanie
- Baza z herbatników:
Wymieszać pokruszone herbatniki z roztopionym masłem i wlać do foremki z folią spożywczą lub bezpośrednio do tacki ociekowej. Zamrażać przez 30 minut. - Madeleine :
Roztopić masło z solą, wanilią i skórką z cytryny (można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w bemarze). Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. - Ubij jajko, cukier i miód, aż mieszanina podwoi swoją objętość. Wmieszaj część mieszanki do roztopionego masła.
- Przenieś tę mieszaninę do miski z jajkami + cukrem + miodem. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia za pomocą miksera. Dodać mleko i dobrze wymieszać.
- Wlej ciasto do wyłożonej lub wysmarowanej masłem formy i piecz przez 9 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Krem cytrynowy :
Nawodnić żelatynę w zimnej wodzie.
Wymieszać cukier i jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać i zagęścić w bemarze przez 5 minut. - Dodaj odsączoną żelatynę i miękkie masło i wymieszaj.
- Montaż:
Wlać krem cytrynowy do tacki na bale. - Pokrój madeleine tak, aby krawędzie były równe. Umieść madeleine na kremie cytrynowym i dociśnij, aby krem podniósł się do krawędzi. Przykryć lekką warstwą kremu.
- Umieść odtworzony biszkopt na wierzchu i dociśnij, aby podnieść krem. Przykryć lekką warstwą kremu i wygładzić szpatułką. Umieścić w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
- Beza włoska :
Beza: Delikatnie ubić białka (prędkość 1-2). - Syrop: Umieść cukier i wodę w rondlu. Doprowadzić syrop do temperatury 116°C.
- Gdy syrop osiągnie temperaturę 116°C, szybko ubić białka, aby podnieść temperaturę. Wlać syrop o temperaturze 118°C do białek cienkim strumieniem, kontynuując ubijanie, aż temperatura spadnie.
- Przykryć kłodę bezą. Spalić za pomocą palnika.
- A teraz cytrynowe ciasto bezowe jest gotowe!
Obserwacje
Można oczywiście zastąpić żelatynę agarem: zastąpić 4 g żelatyny 1 g agaru.
Przed użyciem włóż formę do zamrażarki: forma będzie zimna, a forma będzie gotowa szybciej.
Bezę można przygotować z wyprzedzeniem do kroku 10 i pozostawić w zamrażarce do 3 miesięcy wcześniej. Bezę należy jednak przygotować tuż przed przykryciem bezy.
Beza :
Aby zachować idealną konsystencję, nie wahaj się wyrabiać bezy szpatułką, aby była gładka.
Włoską bezę można przechowywać do trzech dni w chłodnym miejscu. Beza nie może być zamrożona.
Zalecamy udekorowanie bezy tego samego dnia, aby upewnić się, że beza pozostanie na swoim miejscu (możliwe jest przykrycie bezy dzień wcześniej, ale beza może stać się wodnista).