Łatwe ciasto naleśnikowe

zagłosuj teraz
Desser
15 porcji
łatwe
1 h 40 m

Na Święta Bożego Narodzenia lub po prostu na przekąskę, oto prosty przepis na piękne naleśniki. Kto może się oprzeć dobrym, puszystym, delikatnie aromatyzowanym naleśnikom? Lekki przepis na naleśniki, który przypomina nam dzieciństwo


Składniki

15

Na około piętnaście naleśników:

Szacowany koszt: 1.46 (0.1€/porcja)

Materiały

  • miska do sałatek
  • patelnia do naleśników lub nieprzywierająca patelnia do smażenia
  • trzepaczka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania30 min

  • Łatwe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformuj zagłębienie i dodaj jajka.
  • Łatwe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 2Wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanka jest zbyt twarda, nie wahaj się dodać odrobiny mleka.
  • Łatwe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 3Następnie dodawaj mleko po trochu, ciągle mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę.
  • Łatwe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 4Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • Łatwe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 5Kontynuuj poprzedni krok, aż skończy się ciasto i voilà, naleśniki są gotowe.
    Z cukrem pudrem, dżemem, miodem, pastą do smarowania lub bez - każdy naleśnik jest pyszny!

Obserwacje

Grudki: Aby uniknąć grudek, można użyć płynnej mąki typu 45 i przesiać mąkę przed jej dodaniem. Bez względu na to, jak mocno ubijasz mieszankę, grudki nie znikają? W takim razie, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, nadszedł czas na wytoczenie ciężkiej artylerii: blendera ręcznego. Wystarczy szybko ubić masę, a grudki znikną w mgnieniu oka!

Odpoczynek: Czas odpoczynku jest ważny, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję i dobrze rozprowadzało się na patelni. Ciasto powinno odpoczywać w temperaturze pokojowej.

Przechowywanie: Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wanilia: Nie masz pod ręką strąkówwanilii? Użyj odrobiny aromatu, to załatwi sprawę ;-) Możesz również dodać inne smaki, zastępując wanilię rumem, armaniakiem lub kwiatem pomarańczy.

Mąka: jeśli chcesz, aby naleśniki były lekkie jak chmurka, zastąp mąkę mąką kukurydzianą! Co więcej, będzie to bezglutenowa alternatywa, idealna dla alergików.

Cienkie naleśniki: szukasz naleśników cienkich jak bibułka do papierosów? Przed gotowaniem naleśników dodaj niewielką ilość wody.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+