Cytrynowe ciasto naleśnikowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h

Wszyscy zgadzamy się, że jeden naleśnik nie wystarczy, aby zaspokoić apetyt na słodycze! Więc wybierz ciasto naleśnikowe! Z nutą cytryny będzie w sam raz!


Składniki

8

Krem cytrynowy :

Ciasto na naleśniki:

Szacowany koszt: 4.79 (0.6€/porcja)

Materiały

  • 1 okrąg lub tortownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie


  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 1Krem cytrynowy:
    Jajka wymieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.
    Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 2Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 3Gdy śmietanka zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać. Odcedzić krem, aby nie utworzyła się skórka, i pozostawić do ostygnięcia.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 4Ciasto naleśnikowe:
    Wymieszać mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka.
    Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 5Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 6Po ostygnięciu ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim, umieść okrąg na wierzchu i odetnij brzegi naleśników wzdłuż okręgu.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 7Umieść dwa naleśniki i kółko na talerzu do serwowania.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 8Nałożyć cienką warstwę kremu cytrynowego (pierwsza warstwa będzie trudna do rozprowadzenia). Następnie umieść naleśnik na wierzchu i nałóż kolejną cienką warstwę kremu. Powtarzaj czynność do momentu, gdy nie będzie już kremu i pozostanie tylko jeden naleśnik.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 9Umieść ostatni naleśnik na wierzchu i dociśnij. Chłodzić przez 1 godzinę.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 10Ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 11A teraz Twoje cytrynowe ciasto naleśnikowe jest gotowe do spożycia!

Obserwacje

Krem cytrynowy można zastąpić czekoladowym ganache, kremem waniliowym lub pastą do smarowania.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+