Cytrynowe ciasto naleśnikowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h

Wszyscy zgadzamy się, że jeden naleśnik nie wystarczy, aby zaspokoić apetyt na słodycze! Więc wybierz ciasto naleśnikowe! Z nutą cytryny będzie idealne!

Składniki

8

Krem cytrynowy :

Ciasto na naleśniki:

Materiały

  • 1 okrągła forma lub tortownica o średnicy 22 cm

Przygotowanie

  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 1Krem cytrynowy:
    Jajka wymieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.
    Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 2Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 3Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać. Przykryć krem folią, aby nie utworzyła się skórka, i pozostawić do ostygnięcia.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 4Ciasto naleśnikowe:
    Wymieszać mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka.
    Dobrze wymieszać, a następnie dodać ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko stopniowo, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 5Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 6Po ostygnięciu ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim, umieść okrąg na wierzchu i odetnij brzegi naleśników wzdłuż okręgu.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 7Umieść dwa naleśniki i okrąg na talerzu do serwowania.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 8Nałożyć cienką warstwę kremu cytrynowego (pierwsza warstwa może być trudna do rozprowadzenia). Następnie umieść naleśnik na wierzchu i nałóż kolejną cienką warstwę kremu. Powtarzaj czynność, aż nie będzie już kremu i pozostanie tylko jeden naleśnik.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 9Umieść ostatni naleśnik na wierzchu i dociśnij. Chłodzić przez 1 godzinę.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 10Ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
  • Cytrynowe ciasto naleśnikowe - Przygotowanie krok 11A teraz Twoje cytrynowe ciasto naleśnikowe jest gotowe do spożycia!

Obserwacje

Krem cytrynowy można zastąpić czekoladowym ganache, kremem waniliowym lub pastą do smarowania.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: