Cytrynowe ciasto naleśnikowe
zagłosuj teraz
Wszyscy zgadzamy się, że jeden naleśnik nie wystarczy, aby zaspokoić apetyt na słodycze! Więc wybierz ciasto naleśnikowe! Z nutą cytryny będzie w sam raz!
Składniki
8
Krem cytrynowy :
Ciasto na naleśniki:
Szacowany koszt: 4.79Euros€ (0.6€/porcja)
Materiały
- 1 okrąg lub tortownica o średnicy 22 cm
Przygotowanie
- Krem cytrynowy:
Jajka wymieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.
Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny. - Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
- Gdy śmietanka zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać. Odcedzić krem, aby nie utworzyła się skórka, i pozostawić do ostygnięcia.
- Ciasto naleśnikowe:
Wymieszać mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka.
Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę. - Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
- Po ostygnięciu ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim, umieść okrąg na wierzchu i odetnij brzegi naleśników wzdłuż okręgu.
- Umieść dwa naleśniki i kółko na talerzu do serwowania.
- Nałożyć cienką warstwę kremu cytrynowego (pierwsza warstwa będzie trudna do rozprowadzenia). Następnie umieść naleśnik na wierzchu i nałóż kolejną cienką warstwę kremu. Powtarzaj czynność do momentu, gdy nie będzie już kremu i pozostanie tylko jeden naleśnik.
- Umieść ostatni naleśnik na wierzchu i dociśnij. Chłodzić przez 1 godzinę.
- Ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
- A teraz Twoje cytrynowe ciasto naleśnikowe jest gotowe do spożycia!
Obserwacje
Krem cytrynowy można zastąpić czekoladowym ganache, kremem waniliowym lub pastą do smarowania.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!