Marmurkowy flan bez ciasta, bardzo łatwy do zrobienia i gwarantujący efekt wow.
Masz ochotę na równie piękny, co pyszny deser bez spędzania nad nim wielu godzin? Mamy właśnie to, czego potrzebujesz z tym marmurkowym flanem bez ciasta! Niezwykle łatwy w przygotowaniu, przyciąga wzrok piękną czekoladową marmurkowatością, która przyciąga wzrok, gdy go pokroisz. Nie potrzeba ciasta francuskiego ani kruchego, wystarczy kilka prostych składników i masz wspaniały rezultat! Idealne, by zachwycić gości ;)
Składniki
Materiały
- tortownica o średnicy 22 cm
- papier do pieczenia
- Trzepaczka
- 2 miski do sałatek
- rondel
- szpatułka/maryse
Przygotowanie
Wlej mleko do rondla na średnim ogniu. Dodaj rozłupaną laskę wanilii.
Czekając, aż mieszanina się zagotuje:
W dużej misce wymieszaj jajka, cukier i mąkę kukurydzianą (możesz dodawać ją partiami).Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i odłóż laskę wanilii na bok. Dodaj poprzednią mieszankę i dobrze wymieszaj.
Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszać do zgęstnienia.
Podzielić masę na dwie części.
Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.Wyskrob wnętrze laski wanilii, dodaj ją do pozostałej części ciasta i dobrze wymieszaj.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i w razie potrzeby natłuść dno.
Dodaj 2 łyżki pasty waniliowej na środek, a następnie 2 łyżki pasty czekoladowej.Powtórzyć czynność kilka razy, wykorzystując całe oba ciasta.
Piec marmurkowy flan w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 45 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić flan w środku na kolejne 10-15 minut.Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed schłodzeniem przez noc (co najmniej 6 godzin). Rozformować i cieszyć się!
Obserwacje
Czy powinienem użyć pełnego mleka do zrobienia flanu bez ciasta?
Pełne mleko zapewni gładszą, bardziej kremową konsystencję, a także pomoże flanowi lepiej się trzymać. Użycie mleka półtłustego lub odtłuszczonego da mniej bogaty rezultat.
Jak naturalnie aromatyzować waniliowe ciasto flan?
Najlepszym sposobem jest użycie laski wanilii, ale można również użyć ekstraktu waniliowego. Dodaj go po podzieleniu ciasta na pół, aby uzyskać maksymalny smak!
Jeśli używasz laski wanilii, możesz ją rozłupać i pozostawić na chwilę w mleku, a następnie wyjąć ziarenka i dodać je do ciasta waniliowego!
Jak zrobić waniliowo-czekoladową marmurkowatość w tym flanie?
Podobnie jak my, możesz dodać równe ilości pasty waniliowej i czekoladowej, naprzemiennie, aby uzyskać marmurkowatość w stylu "zebry", ale możesz też dodać łyżkę pasty waniliowej do całej formy, przykryć losowo pastą czekoladową, a następnie użyć szpikulca, aby z grubsza wymieszać wszystko razem, aby uzyskać lekko nieuporządkowaną marmurkowatość.
Po co używać mąki kukurydzianej we flanie bez ciasta?
Maïzena (skrobia kukurydziana) działa jak naturalny zagęszczacz i zastępuje teksturę, którą zapewniłoby ciasto. Dzięki niej flan doskonale się trzyma, pozostając jednocześnie rozpływającym się w ustach. Zapobiega również zbyt mącznemu smakowi flanu, co może się zdarzyć w przypadku mąki pszennej. Co więcej, twój flan będzie bezglutenowy! To idealny deser dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu!
Jakiej czekolady powinienem użyć do masy czekoladowej w marmurkowym flanie?
Ciemna czekolada o zawartości kakao 52-70% jest idealna do tego przepisu. Łatwo się topi i zapewnia dobrą równowagę między goryczą a słodyczą. Aby uzyskać łagodniejszą wersję, można również użyć czekolady mlecznej.
Czy flan bez ciasta można przygotować wcześniej?
Tak, ten marmurkowy flan można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Po schłodzeniu przykryj go folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Im wcześniej się go przygotuje, tym więcej czasu na rozwinięcie się smaków.