Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
średnie
5 h 25 m

Ta brioszka jest tradycyjnie spożywana na przykład na Wielkanoc w Hiszpanii. Pochodzi z Oranu, więc nie będziesz w stanie oprzeć się jej miękkości :-)


Składniki

8

Do dekoracji :

Szacowany koszt: 2.55 (0.32€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania5 h
Gotowania25 min

  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 1Przygotuj jajka do dekoracji:
    Napełnij miseczki wodą i dodaj 1 łyżeczkę octu. Dodaj wybrany barwnik do każdej miseczki. Umieść jajka na twardo w miseczkach. Pozostaw do namoczenia, aż będą ponownie potrzebne.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 2W misie miksera umieść mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże (uważaj, aby nie dotknęły soli lub cukru) i jajka. Szybko wymieszać.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 3Dodaj oliwę z oliwek, wodę z kwiatów pomarańczy, anyż i skórkę z cytryny i ugniataj na średnich obrotach przez około 10 minut.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 4Umieścić miskę w ciepłym miejscu, przykrytą ściereczką. Odstawić na 2 godziny lub do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
    Odgazować, tj. nacisnąć, aby z ciasta uszło powietrze.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 5Na posypanej mąką powierzchni roboczej uformuj ciasto w kulę. Palcami zrób otwór w środku kuli, a następnie obróć ją wokół palców, aby powiększyć otwór. Umieść wieniec na blasze do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę w ciepłym miejscu.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 6Delikatnie nałóż ubite jajko na wieniec. Wyjmij kolorowe jajka z kąpieli i delikatnie osusz je wałkiem kuchennym. Ułóż je na wieńcu, lekko dociskając.
    Udekoruj cukrem perlistym i innymi ozdobami.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 7Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Mouna, tradycyjna wielkanocna brioszka - Przygotowanie krok 8A teraz twoja wielkanocna Mouna jest gotowa!

Obserwacje

Jajka na twardo: nie są obowiązkowe. Tutaj odegrają rolę dekoracyjną w temacie wielkanocnym.

Drożdże: użyj świeżych drożdży zamiast suszonych. Sprawdzą się lepiej w Twoim przepisie.



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+