Szybkie i łatwe ciasto morelowe

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 5 m

Kiedy nadejdzie czas na deser, zafunduj sobie wilgotny, owocowy przepis: morelowe ciasto do góry nogami! Morele, gwiazda słonecznych dni, dodają rozpływającego się w ustach, lekko pikantnego akcentu na zakończenie posiłku. Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, nie wahaj się skarmelizować spodu formy do ciasta :-) Poznaj wszystkie kroki przygotowania tego domowego deseru w naszej wersji pisemnej i wideo


Składniki

8
Szacowany koszt: 6.87 (0.86€/porcja)

Materiały

  • Tortownica o średnicy 28 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min

  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 1Przełącz piekarnik na tryb grillowania i rozgrzej go do 180°C. Posyp spód wysmarowanej masłem formy do pieczenia brązowym cukrem. Piec przez 5 minut, aż utworzy się karmel. Wyjąć z piekarnika.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 2Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki. Umieść je na karmelu w formie, przekrojoną stroną do góry.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 3Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 4Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i proszek migdałowy i dobrze wymieszaj.
    Na koniec dodaj roztopione masło.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 5Wylej ciasto na morele. Wygładź wierzch.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 6Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Szybkie i łatwe ciasto morelowe - Przygotowanie krok 7Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. I voilà, ciasto morelowe jest gotowe!

Obserwacje

Karmelizowana baza: nie jest niezbędna, ale dodaje ciastu wykwintnego charakteru.
Nie masz proszku migdałowego? Zastąp go mąką.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+