Szybkie i łatwe ciasto morelowe
zagłosuj teraz
Kiedy nadejdzie czas na deser, zafunduj sobie wilgotny, owocowy przepis: morelowe ciasto do góry nogami! Morele, gwiazda słonecznych dni, dodają rozpływającego się w ustach, lekko pikantnego akcentu na zakończenie posiłku. Aby uzyskać jeszcze więcej pyszności, nie wahaj się skarmelizować spodu formy do ciasta :-) Poznaj wszystkie kroki przygotowania tego domowego deseru w naszej wersji pisemnej i wideo
Składniki
8
Szacowany koszt: 6.87Euros€ (0.86€/porcja)
Materiały
- Tortownica o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania35 min
- Przełącz piekarnik na tryb grillowania i rozgrzej go do 180°C. Posyp spód wysmarowanej masłem formy do pieczenia brązowym cukrem. Piec przez 5 minut, aż utworzy się karmel. Wyjąć z piekarnika.
- Umyj morele, przekrój je na pół i usuń pestki. Umieść je na karmelu w formie, przekrojoną stroną do góry.
- Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i proszek migdałowy i dobrze wymieszaj.
Na koniec dodaj roztopione masło. - Wylej ciasto na morele. Wygładź wierzch.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. I voilà, ciasto morelowe jest gotowe!
Obserwacje
Karmelizowana baza: nie jest niezbędna, ale dodaje ciastu wykwintnego charakteru.
Nie masz proszku migdałowego? Zastąp go mąką.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!