Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako bourdaloue

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
55 min

Jeśli uwielbiasz gruszki, z pewnością nie mogłeś przegapić jednego z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto francuskie: tarty Bourdaloue! Dodatek gruszek pozwoli ci zakończyć posiłek pyszną i owocową nutą. To idealny sposób na uniknięcie zbyt obfitego deseru ;-) Połączenie migdałów (sproszkowanych i wiórków) doda lekko chrupiącego smaku temu tradycyjnemu przepisowi.

Składniki

10

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Forma do tarty o średnicy 28 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 1Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem. Nakłuj spód.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 2Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj proszek migdałowy i dobrze wymieszaj.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 3Wlej krem migdałowy do spodu tarty i wygładź szpatułką.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 4Pokrój połówki gruszek w cienkie plasterki, zachowując ich pierwotny kształt. Następnie ułóż je na kremie migdałowym.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 5Posyp widoczny krem wiórkami migdałów.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 6Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako Bourdaloue - Przygotowanie krok 7A teraz tarta gruszkowa amandine jest gotowa!

Obserwacje

Używając świeżych gruszek: można to zrobić gotując obrane gruszki we wrzącym syropie (1 litr wody + 200 g cukru) przez 15 minut.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: