Tarta migdałowo-gruszkowa, znana jako bourdaloue
zagłosuj teraz
Jeśli uwielbiasz gruszki, z pewnością nie mogłeś przegapić jednego z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto francuskie: tarty Bourdaloue! Dodatek gruszek pozwoli ci zakończyć posiłek pyszną i owocową nutą. To idealny sposób na uniknięcie zbyt obfitego deseru ;-) Połączenie migdałów (sproszkowanych i wiórków) doda lekko chrupiącego smaku temu tradycyjnemu przepisowi.
Składniki
10
Materiały
- miska na sałatkę
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min
Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem. Nakłuj spód.
Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Następnie dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj proszek migdałowy i dobrze wymieszaj.
Wlej krem migdałowy do spodu tarty i wygładź szpatułką.
Pokrój połówki gruszek w cienkie plasterki, zachowując ich pierwotny kształt. Następnie ułóż je na kremie migdałowym.
Posyp widoczny krem wiórkami migdałów.
Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
A teraz tarta gruszkowa amandine jest gotowa!
Obserwacje
Używając świeżych gruszek: można to zrobić gotując obrane gruszki we wrzącym syropie (1 litr wody + 200 g cukru) przez 15 minut.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!