Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne bourdaloue
zagłosuj teraz
Jeśli uwielbiasz gruszki, z pewnością nie mogłeś przegapić jednego z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto francuskie: tarty Bourdaloue! Dodatek gruszek pozwoli ci zakończyć posiłek pyszną i owocową nutą. To idealny sposób na uniknięcie zbyt obfitego deseru ;-) Połączenie migdałów (sproszkowanych i wiórków) doda lekko chrupiącego smaku temu tradycyjnemu przepisowi.
Składniki
10
Materiały
- miska na sałatkę
- Forma do tarty o średnicy 28 cm
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min
- Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem. Nakłuć spód.
- Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajka i dobrze wymieszać. Na koniec dodać sproszkowane migdały i dobrze wymieszać.
- Wlej krem migdałowy do spodu tarty i wygładź szpatułką.
- Pokrój połówki gruszki w poprzek na cienkie plasterki, zachowując ich pierwotny kształt. Następnie ułóż je na kremie migdałowym.
- Posyp wiórkami migdałów widoczny krem.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz tarta gruszkowa amandine jest gotowa!
Obserwacje
Używając świeżych gruszek: można to zrobić gotując obrane gruszki we wrzącym syropie (1 litr wody + 200 g cukru) przez 15 minut.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!