Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne bourdaloue

zagłosuj teraz
Desser
10 porcji
łatwe
55 min

Jeśli uwielbiasz gruszki, z pewnością nie mogłeś przegapić jednego z najbardziej klasycznych przepisów na ciasto francuskie: tarty Bourdaloue! Dodatek gruszek pozwoli ci zakończyć posiłek pyszną i owocową nutą. To idealny sposób na uniknięcie zbyt obfitego deseru ;-) Połączenie migdałów (sproszkowanych i wiórków) doda lekko chrupiącego smaku temu tradycyjnemu przepisowi.


Składniki

10

Materiały

  • miska na sałatkę
  • Forma do tarty o średnicy 28 cm
  • piekarnik

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min

  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 1Wyłóż formę do tarty kruchym ciastem. Nakłuć spód.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 2Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajka i dobrze wymieszać. Na koniec dodać sproszkowane migdały i dobrze wymieszać.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 3Wlej krem migdałowy do spodu tarty i wygładź szpatułką.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 4Pokrój połówki gruszki w poprzek na cienkie plasterki, zachowując ich pierwotny kształt. Następnie ułóż je na kremie migdałowym.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 5Posyp wiórkami migdałów widoczny krem.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 6Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Tarta migdałowo-gruszkowa lub słynne Bourdaloue - Przygotowanie krok 7A teraz tarta gruszkowa amandine jest gotowa!

Obserwacje

Używając świeżych gruszek: można to zrobić gotując obrane gruszki we wrzącym syropie (1 litr wody + 200 g cukru) przez 15 minut.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+