Tort niespodzianka na walentynki

zagłosuj teraz
Desser
8 porcji
łatwe
1 h 40 m

Na Walentynki z pewnością przygotujesz kilka niespodzianek dla swojej ukochanej osoby. Ptitchef proponuje nową, pyszną recepturę na ciasto!

Składniki

8

Na każde ciasto (2 ciasta) :

Materiały

  • Foremka do ciastek w kształcie serca
  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania40 min
Gotowania1 h
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 1Przygotuj pierwsze ciasto: połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie uformuj zagłębienie. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 2Dodaj kroplę barwnika spożywczego (lub 100 g rozpuszczonej czekolady). Dobrze wymieszaj i umieść w wysmarowanej masłem i posypanej mąką formie.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 3Piec przez 30 minut w temperaturze 160°C. Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż ostygnie.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 4Pokrój ciasto na plastry i za pomocą foremki do ciastek wytnij pożądany wzór w każdym kawałku.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 5Umieść wszystkie pokrojone kawałki ciasta w rzędzie, zawiń w folię spożywczą i schłódź przez co najmniej 2 godziny (lub nawet przez noc).
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 6Przygotuj drugie ciasto, tym razem bez barwników. Wlej połowę ciasta do tej samej formy wysmarowanej masłem. Następnie ułóż na wierzchu kawałki kolorowego ciasta. Na koniec przykryj pozostałym ciastem, rozprowadzając je równomiernie na wszystkich kawałkach.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 7Piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 160°C.
  • Tort niespodzianka na Walentynki - Przygotowanie krok 8I voilà, twój tort niespodzianka jest gotowy!

Obserwacje

Przepisy na ciasta: można użyć dowolnego przepisu na ciasto (4 ćwiartki, ciasto jogurtowe, ciasto z mlekiem skondensowanym itp.). Wybieraj ciasta o gęstszej konsystencji, aby wzór był dobrze widoczny po przekrojeniu.

Bez barwników: tutaj użyliśmy czerwonego barwnika, aby uczcić kolor miłości. Jeśli jednak nie chcesz używać żadnych barwników, ale nadal chcesz mieć charakterystyczne serce, dodaj trochę czekolady do pierwszego ciasta.

Ochrona przed odpadami: w przypadku tego przepisu pozostanie wiele niewykorzystanych kawałków ciasta. NIE WYRZUCAJ ICH! Użyj ich zamiast tego do zrobienia cake pops, puddingów lub po prostu do podjadania podczas przerwy na przekąskę.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: