Waniliowy crème montée, idealna polewa do ciast i tortów!

zagłosuj teraz
Desser
6 porcji
łatwe
25 min

Ten przepis na waniliowy crème montée jest niezbędny, aby udekorować torty i ciasta warstwowe i uczynić je jeszcze smaczniejszymi! Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest w 100% pyszny. Postępuj krok po kroku, a na pewno się nie zawiedziesz ;-) Ten waniliowy krem będzie pasował do wszystkich smaków Twoich ciast!


Składniki

6
Szacowany koszt: 2.19 (0.37€/porcja)

Materiały

  • 1 robot kuchenny lub
  • 1 miska
  • 1 mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
  • Umieść śmietanę, miskę i trzepaczkę w zamrażarce na co najmniej 15 minut przed użyciem.
    Wlej śmietanę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy do miski.
  • Ubij na sztywno. Przed użyciem schłodzić w lodówce, aby krem był twardy.
  • Teraz jest gotowy! Możesz użyć tego kremu do dekoracji ciast!

Obserwacje

Po co wkładać śmietanę do zamrażarki?
Śmietana musi być bardzo zimna, aby prawidłowo się ubiła. Umieść również miskę i trzepaczkę w zamrażarce, aby śmietana pozostała zimna podczas ubijania. Za każdym razem będziesz mieć pewność, że śmietana będzie odpowiednia!

Jakiego rodzaju śmietany powinienem użyć do bitej śmietany?
Wybierz śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu. To właśnie tłuszcz zawarty w śmietanie (i zimno) sprawią, że crème montée będzie idealny! Używamy śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%, aby mieć pewność, że dobrze wyrośnie.
Możesz użyć płynnej śmietany lub crème fraiche. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak: użyj płynnej śmietanki. Jeśli chcesz uzyskać krem o nieco bardziej kwaśnym smaku: użyj crème fraiche.

Jak doprawić krem?
Możesz użyć ekstraktu waniliowego lub laski wanilii, ale możesz też zdecydować się na ekstrakt migdałowy, ekstrakt kawowy lub ekstrakt z kwiatu pomarańczy, w zależności od gustu!



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+