Waniliowy crème montée, idealna polewa do ciast i tortów!
Ten przepis na waniliowy crème montée jest niezbędny, aby udekorować torty i ciasta warstwowe i uczynić je jeszcze smaczniejszymi! Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest w 100% pyszny. Postępuj krok po kroku, a na pewno się nie zawiedziesz ;-) Ten waniliowy krem będzie pasował do wszystkich smaków Twoich ciast!
Składniki
Materiały
- 1 robot kuchenny lub
- 1 miska
- 1 mikser elektryczny
Przygotowanie
- Umieść śmietanę, miskę i trzepaczkę w zamrażarce na co najmniej 15 minut przed użyciem.
Wlej śmietanę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy do miski. - Ubij na sztywno. Przed użyciem schłodzić w lodówce, aby krem był twardy.
- Teraz jest gotowy! Możesz użyć tego kremu do dekoracji ciast!
Obserwacje
Po co wkładać śmietanę do zamrażarki?
Śmietana musi być bardzo zimna, aby prawidłowo się ubiła. Umieść również miskę i trzepaczkę w zamrażarce, aby śmietana pozostała zimna podczas ubijania. Za każdym razem będziesz mieć pewność, że śmietana będzie odpowiednia!
Jakiego rodzaju śmietany powinienem użyć do bitej śmietany?
Wybierz śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu. To właśnie tłuszcz zawarty w śmietanie (i zimno) sprawią, że crème montée będzie idealny! Używamy śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%, aby mieć pewność, że dobrze wyrośnie.
Możesz użyć płynnej śmietany lub crème fraiche. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak: użyj płynnej śmietanki. Jeśli chcesz uzyskać krem o nieco bardziej kwaśnym smaku: użyj crème fraiche.
Jak doprawić krem?
Możesz użyć ekstraktu waniliowego lub laski wanilii, ale możesz też zdecydować się na ekstrakt migdałowy, ekstrakt kawowy lub ekstrakt z kwiatu pomarańczy, w zależności od gustu!