Wielkanocna tarta z zajączkiem
zagłosuj teraz
Króliki są już na zewnątrz, aby świętować Wielkanoc! Zapukają nawet do Twoich drzwi w porze deseru z tą piękną tartą wykonaną z kruchego ciasta i obficie zwieńczoną bitą śmietaną z mascarpone. Na wierzchu wystarczy udekorować deser czekoladowymi jajkami. Zrób tę tartę z królikiem krok po kroku dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi poniżej ↓
Składniki
10
Ciasto kruche :
Bita śmietana z mascarpone:
Dekoracja :
Szacowany koszt: 7.58Euros€ (0.76€/porcja)
Materiały
- Szablon królika
- Torebka na ciasto (opcjonalnie)
- Okrągła końcówka o średnicy 10 mm (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania12 min
- Ciasto kruche :
Wymieszać masło, cukier puder, proszek migdałowy, cukier waniliowy i sól do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajko i wymieszać. Tekstura stanie się krucha. - Dodaj mąkę i wymieszaj rękami, aż uzyskasz gładkie ciasto. Uformuj kulę. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i spłaszczyć kulę. Schłodzić przez 1 godzinę.
- Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj pierwszy kawałek bardzo cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Wydrukuj szablon królika (lub wybrany kształt) i wytnij kontury. Umieść szablon na cieście i odrysuj kontury w cieście za pomocą noża. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta.
- Schłodzić oba ciasta przez 30 minut, a następnie usunąć brzegi.
- Piec dwa króliki z ciasta kruchego przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Bita śmietana z mascarpone:
Ubić zimną śmietanę z mascarpone, cukrem pudrem i laską wanilii. Gdy bita śmietana będzie gotowa, przełożyć ją do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. - Umieść pierwszego królika z kruchego ciasta na talerzu do serwowania (nie ma znaczenia, czy się połamie). Rozłóż bitą śmietanę w małych kulkach na całej powierzchni ciasta kruchego.
- Umieść drugiego kruchego królika na wierzchu kremu. Nałóż więcej kremu na całą powierzchnię.
- Umieść nadzienie w kremie: my użyliśmy kolorowych pisanek, ale możesz urozmaicić nadzienie, dodając na przykład owoce.
- Zetrzyj odrobinę gorzkiej czekolady na wierzch i voilà, ciasto z królikiem jest gotowe! Będzie jeszcze lepsze, jeśli schłodzisz je przez noc ;-)
Obserwacje
Z tych ilości można przygotować dwie tarty z królikiem lub kilka małych pojedynczych tart jako dodatek do tarty z królikiem.
Możesz dowolnie zmieniać nadzienia: owoce, bezy, tabliczki czekolady, czekoladowe jajka, marcepan itp.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!