Irish coffee (kawa z whisky i bitą śmietaną)
zagłosuj teraz
Irlandzka kawa została stworzona w Irlandii, aby rozgrzać pasażerów, którzy zmarzli po odwołanym locie. Pomijając historię, ten irlandzki zimowy napój jest jednym z najpopularniejszych w kraju. Podawany po posiłkach, pozwala cieszyć się tym napojem w gronie przyjaciół. Masz w domu whiskey i bitą śmietanę? W takim razie wypróbuj tę irlandzką kawę. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku:
Składniki
1
Szacowany koszt: 1.54Euros€ (1.54€/porcja)
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania5 min
- Wymieszać cukier i whisky. Podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na patelni.
- Przygotuj również kawę (która powinna mieć taką samą temperaturę jak słodzona whisky). Wlej kawę do szklanki do whisky (aby uzyskać różne warstwy, przeczytaj obserwację).
- Ubić śmietanę na bitą śmietanę. WAŻNE jest, aby śmietana miała 30% tłuszczu i była bardzo zimna, w przeciwnym razie nie będzie miała objętości.
- Jeśli wolisz, wykończ wiórkami czekoladowymi. Gotowe.
Obserwacje
Jak utworzyć odrębne warstwy: Należy zgiąć małą łyżeczkę, tworząc kąt 90°. Następnie ostrożnie wylej kawę na whisky, używając wypukłej części łyżeczki.
Bitaśmietana: Włóż śmietanę do lodówki, gdy tylko będziesz mieć naczynia, których użyjesz do zrobienia bitej śmietany.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!