Kawa irlandzka (kawa z whisky i bitą śmietaną)

zagłosuj teraz
Drink
1 porcji
łatwe
25 min

Kawa irlandzka została stworzona w Irlandii, aby rozgrzać pasażerów, którzy zmarzli po odwołanym locie. Pomijając historię, ten irlandzki zimowy napój jest jednym z najpopularniejszych w kraju. Podawany po posiłkach, pozwala cieszyć się tym napojem w gronie przyjaciół. Masz w domu whiskey i bitą śmietanę? W takim razie wypróbuj tę irlandzką kawę. Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku:

Składniki

1

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania5 min
  • Kawa irlandzka (kawa z whisky i bitą śmietaną) - Przygotowanie krok 1Wymieszać cukier i whisky. Podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na patelni.
  • Kawa irlandzka (kawa z whisky i bitą śmietaną) - Przygotowanie krok 2Przygotuj również kawę (która powinna mieć taką samą temperaturę jak słodzona whisky). Wlej kawę do szklanki do whisky (aby uzyskać różne warstwy, przeczytaj obserwację).
  • Kawa irlandzka (kawa z whisky i bitą śmietaną) - Przygotowanie krok 3Ubić śmietanę na bitą śmietanę. WAŻNE jest, aby śmietana miała 30% tłuszczu i była bardzo zimna, w przeciwnym razie nie będzie miała objętości.
  • Kawa irlandzka (kawa z whisky i bitą śmietaną) - Przygotowanie krok 4Jeśli wolisz, wykończ wiórkami czekoladowymi. Gotowe.

Obserwacje

Jak utworzyć odrębne warstwy: Należy zgiąć małą łyżeczkę, tworząc kąt 90°. Następnie ostrożnie wylej kawę na whisky, używając wypukłej części łyżeczki.

Bita śmietana: Włóż śmietanę do lodówki, gdy tylko będziesz mieć naczynia, których użyjesz do zrobienia bitej śmietany.


PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: