Nocino, przepis i składniki do przygotowania w domu
Wyjątkowy likier orzechowy o intensywnym smaku, typowy dla włoskiej tradycji. Nocino to likier na trawienie, który jest przygotowywany z orzechów włoskich z łupinami zebranymi w drugiej połowie czerwca (zgodnie z tradycją powinny być one zbierane w dniu św. Jana, 24 czerwca). Te jeszcze niedojrzałe orzechy włoskie pozostawia się do maceracji przez 40 dni w alkoholu, dodając inne składniki, takie jak cynamon, goździki, skórka cytryny, gałka muszkatołowa i ziarna kawy. Likier ten jest przygotowywany latem, a następnie spożywany przez całą zimę na zakończenie posiłku. Odkryj szczegółowy przepis na przygotowanie idealnego nocino, wyjaśniamy proces krok po kroku
Składniki
Materiały
- Szklany słoik z hermetycznym zamknięciem
- szklana butelka
- gaza
Podobne przepisy
Wegetariańska chorba, aromatyczna i pyszna zupa!
Przygotowanie
- Pokrój orzechy włoskie, wciąż owinięte w łupinę, na 4 części i umieść je w szklanym słoiku z hermetycznym zamknięciem.
- Dodaj litr alkoholu, cynamon, goździki, skórkę z połowy cytryny, ziarna kawy i gałkę muszkatołową.
- Zamknij słoik i umieść go w jasnym miejscu na 40 dni (często nim potrząsaj, przynajmniej raz dziennie).
- Po upływie tego czasu przefiltruj nocino przez gazę, aby usunąć różne pozostałości orzechów.
- Teraz przygotuj syrop: zagotuj wodę z 400 g cukru. Gdy syrop ostygnie, wymieszaj go z odcedzonym preparatem orzechowo-alkoholowym.
- Przefiltruj ponownie, zabutelkuj i odstaw nocino na co najmniej miesiąc przed spożyciem
Obserwacje
Kiedy zbiera się orzechy włoskie na nocino?
Zgodnie z tradycją, orzechy włoskie do produkcji nocino muszą być zbierane w Dzień Świętego Jana, 24 czerwca. Jednak właściwy czas dojrzewania orzechów włoskich na nocino to druga połowa czerwca.
Ile razy należy filtrować nocino?
Co najmniej 4/5 razy, aby uzyskać czysty likier bez pozostałości.
Jak długo mogę przechowywać nocino?
Do trzech lat w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nocino to likier, który poprawia się wraz z wiekiem
Czym mogę zastąpić alkohol?
Istnieje znacznie lżejsza wersja tradycyjnego nocino, która jest wytwarzana z białego wermutu. Spróbuj jej, jeśli wolisz lżejsze likiery.
Jak podaje się nocino?
Nocino podaje się po posiłkach i bardzo zimne. Zalecamy przechowywanie go w zamrażarce w celu uzyskania optymalnego smaku.