Nocino, przepis i składniki do przygotowania w domu

zagłosuj teraz
Drink
15 porcji
łatwe
30 dni 10 m

Wyjątkowy likier orzechowy o intensywnym smaku, typowy dla włoskiej tradycji. Nocino to likier na trawienie, który jest przygotowywany z orzechów włoskich z łupinami zebranymi w drugiej połowie czerwca (zgodnie z tradycją powinny być one zbierane w dniu św. Jana, 24 czerwca). Te jeszcze niedojrzałe orzechy włoskie pozostawia się do maceracji przez 40 dni w alkoholu, dodając inne składniki, takie jak cynamon, goździki, skórka cytryny, gałka muszkatołowa i ziarna kawy. Likier ten jest przygotowywany latem, a następnie spożywany przez całą zimę na zakończenie posiłku. Odkryj szczegółowy przepis na przygotowanie idealnego nocino, wyjaśniamy proces krok po kroku


Składniki

15

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 dni

Obserwacje

Kiedy zbiera się orzechy włoskie na nocino?
Zgodnie z tradycją, orzechy włoskie do produkcji nocino muszą być zbierane w Dzień Świętego Jana, 24 czerwca. Jednak właściwy czas dojrzewania orzechów włoskich na nocino to druga połowa czerwca.

Ile razy należy filtrować nocino?
Co najmniej 4/5 razy, aby uzyskać czysty likier bez pozostałości.

Jak długo mogę przechowywać nocino?
Do trzech lat w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nocino to likier, który poprawia się wraz z wiekiem

Czym mogę zastąpić alkohol?
Istnieje znacznie lżejsza wersja tradycyjnego nocino, która jest wytwarzana z białego wermutu. Spróbuj jej, jeśli wolisz lżejsze likiery.

Jak podaje się nocino?
Nocino podaje się po posiłkach i bardzo zimne. Zalecamy przechowywanie go w zamrażarce w celu uzyskania optymalnego smaku.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+