Nocino, przepis i składniki do przygotowania w domu

zagłosuj teraz
Drink
15 porcji
łatwe
30 dni 10 m

Wyjątkowy likier orzechowy o intensywnym smaku, typowy dla włoskiej tradycji. Nocino to likier na trawienie, który jest przygotowywany z orzechów włoskich z łupinami zebranymi w drugiej połowie czerwca (zgodnie z tradycją powinny być one zbierane w dniu św. Jana, 24 czerwca). Te jeszcze niedojrzałe orzechy włoskie pozostawia się do maceracji przez 40 dni w alkoholu, dodając inne składniki, takie jak cynamon, goździki, skórka cytryny, gałka muszkatołowa i ziarna kawy. Likier ten jest przygotowywany latem, a następnie spożywany przez całą zimę na zakończenie posiłku. Odkryj szczegółowy przepis na przygotowanie idealnego nocino, wyjaśniamy proces krok po kroku


Składniki

15

Materiały


Podobne przepisy

Jabłkowa kruszonka (wegańska i bezglutenowa)


Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 dni

Obserwacje

Kiedy zbiera się orzechy włoskie na nocino?
Zgodnie z tradycją, orzechy włoskie do produkcji nocino muszą być zbierane w Dzień Świętego Jana, 24 czerwca. Jednak właściwy czas dojrzewania orzechów włoskich na nocino to druga połowa czerwca.

Ile razy należy filtrować nocino?
Co najmniej 4/5 razy, aby uzyskać czysty likier bez pozostałości.

Jak długo mogę przechowywać nocino?
Do trzech lat w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Nocino to likier, który poprawia się wraz z wiekiem

Czym mogę zastąpić alkohol?
Istnieje znacznie lżejsza wersja tradycyjnego nocino, która jest wytwarzana z białego wermutu. Spróbuj jej, jeśli wolisz lżejsze likiery.

Jak podaje się nocino?
Nocino podaje się po posiłkach i bardzo zimne. Zalecamy przechowywanie go w zamrażarce w celu uzyskania optymalnego smaku.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+