Domowe bajgle

zagłosuj teraz
Inny
5 porcji
średnie
4 h 20 m

Masz ochotę na bajgla jak w Nowym Jorku? Sugerujemy, abyś zrobił je sam, zaczynając od domowego chleba! O wiele łatwiejsze do zrobienia niż mogłoby się wydawać, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces wytwarzania chleba potrzebnego do przyrządzenia słynnej zimnej, pikantnej kanapki, jaką jest bajgiel. Przywiezione przez żydowskich imigrantów do Stanów Zjednoczonych, pierwsze bajgle pojawiły się po drugiej stronie Atlantyku na początku XX wieku. Amerykanie tak je polubili, że te miękkie bułki z dziurkami w środku rozprzestrzeniły się po całym kraju. Kilka lat temu dotarły one do Francji, ku naszej wielkiej radości. Nie wahaj się więc od czasu do czasu zamienić bagietki na bajgle, pokochasz je ;-)


Składniki

5

Ciasto :

Do kąpieli kłusowniczej :

Szacowany koszt: 0.96 (0.19€/porcja)

Materiały

  • Robot kuchenny / mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min

  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 1Umieść mąkę w misce robota kuchennego, odsypując sól na bok. Zrób wgłębienie i dodaj pokruszone drożdże (nie pozwalając im dotknąć soli, która je "zabije"). Dodaj olej, syrop z cukru trzcinowego i wodę. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez około dziesięć minut.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 2Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Odsączyć ciasto (wycisnąć powietrze) i pokroić na 120 g kawałki.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 3Uformuj każdy kawałek w kulkę, a następnie zrób otwór w środku i rozłóż go, aby uformować bajgla. Otwór powinien być wystarczająco duży, aby zmniejszyć rozmiar bajgla.
    Umieść bajgle na posypanej mąką blasze do pieczenia i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 4Kąpiel kłusownicza:
    W dużym rondlu umieścić wodę, syrop z cukru trzcinowego i sól. Wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody i dodać mieszaninę do rondla.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 5Gdy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do niej bajgla. Pozostaw na 30 sekund, a następnie odwróć go za pomocą skimmera. Pozostaw na kolejne 30 sekund, a następnie wyjmij. Umieść każdy bajgiel na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem do pieczenia.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 6Jeśli chcesz, dodaj trochę nasion do bajgli, a następnie piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Domowe bajgle - Przygotowanie krok 7A teraz bajgle są gotowe!

Obserwacje

Skrobia ziemniaczana: można ją zastąpić skrobią kukurydzianą, inaczej znaną jako Maïzena.
Syrop z cukru trzcinowego: można go zastąpić brązowym cukrem.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarowaćbajgle żółtkiem jaja, aby uzyskać złocisty efekt.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+