Domowe bajgle

zagłosuj teraz
Inny
5 porcji
średnie
4 h 20 m

Masz ochotę na bajgla jak w Nowym Jorku? Sugerujemy, abyś zrobił je sam, zaczynając od domowego chleba! O wiele łatwiejsze do zrobienia niż mogłoby się wydawać, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces wytwarzania chleba potrzebnego do przyrządzenia słynnej zimnej, pikantnej kanapki, jaką jest bajgiel. Przywiezione przez żydowskich imigrantów do Stanów Zjednoczonych, pierwsze bajgle pojawiły się po drugiej stronie Atlantyku na początku XX wieku. Amerykanie tak je polubili, że te miękkie bułki z dziurkami w środku rozprzestrzeniły się po całym kraju. Kilka lat temu dotarły one do Francji, ku naszej wielkiej radości. Nie wahaj się więc od czasu do czasu zamienić bagietki na bajgle, pokochasz je ;-)


Składniki

5

Ciasto :

Do kąpieli kłusowniczej :

Szacowany koszt: 0.96 (0.19€/porcja)

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania4 h
Gotowania20 min


Obserwacje

Skrobia ziemniaczana: można ją zastąpić skrobią kukurydzianą, inaczej znaną jako Maïzena.
Syrop z cukru trzcinowego: można go zastąpić brązowym cukrem.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarować bajgle żółtkiem jaja, aby uzyskać złocisty efekt.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+