Domowe bajgle
Masz ochotę na bajgla jak w Nowym Jorku? Sugerujemy, abyś zrobił je sam, zaczynając od domowego chleba! O wiele łatwiejsze do zrobienia niż mogłoby się wydawać, przeprowadzimy Cię krok po kroku przez proces wytwarzania chleba potrzebnego do przyrządzenia słynnej zimnej, pikantnej kanapki, jaką jest bajgiel. Przywiezione przez żydowskich imigrantów do Stanów Zjednoczonych, pierwsze bajgle pojawiły się po drugiej stronie Atlantyku na początku XX wieku. Amerykanie tak je polubili, że te miękkie bułki z dziurkami w środku rozprzestrzeniły się po całym kraju. Kilka lat temu dotarły one do Francji, ku naszej wielkiej radości. Nie wahaj się więc od czasu do czasu zamienić bagietki na bajgle, pokochasz je ;-)
Składniki
Ciasto :
Do kąpieli kłusowniczej :
Materiały
- Robot kuchenny / mikser
Przygotowanie
- Umieść mąkę w misce robota kuchennego, odsypując sól na bok. Zrób wgłębienie i dodaj pokruszone drożdże (nie pozwalając im dotknąć soli, która je "zabije"). Dodaj olej, syrop z cukru trzcinowego i wodę. Wyrabiać ciasto na średnich obrotach przez około dziesięć minut.
- Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Odsączyć ciasto (wycisnąć powietrze) i pokroić na 120 g kawałki.
- Uformuj każdy kawałek w kulkę, a następnie zrób otwór w środku i rozłóż go, aby uformować bajgla. Otwór powinien być wystarczająco duży, aby zmniejszyć rozmiar bajgla.
Umieść bajgle na posypanej mąką blasze do pieczenia i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. - Kąpiel kłusownicza:
W dużym rondlu umieścić wodę, syrop z cukru trzcinowego i sól. Wymieszać łyżkę mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody i dodać mieszaninę do rondla. - Gdy woda się zagotuje, ostrożnie włóż do niej bajgla. Pozostaw na 30 sekund, a następnie odwróć go za pomocą skimmera. Pozostaw na kolejne 30 sekund, a następnie wyjmij. Umieść każdy bajgiel na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, dodaj trochę nasion do bajgli, a następnie piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz bajgle są gotowe!
Obserwacje
Skrobia ziemniaczana: można ją zastąpić skrobią kukurydzianą, inaczej znaną jako Maïzena.
Syrop z cukru trzcinowego: można go zastąpić brązowym cukrem.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarowaćbajgle żółtkiem jaja, aby uzyskać złocisty efekt.