Domowe powidła śliwkowe
zagłosuj teraz
Wykorzystaj sezon na owoce i przygotuj pyszne domowe dżemy! Dziś mamy łatwy, nieskomplikowany przepis na dżem śliwkowy. Z zaledwie 3 składnikami można go odtworzyć krok po kroku. To idealny sposób na wstanie z łóżka każdego ranka :-)
Składniki
15
Materiały
- Marmite
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
- Umieść śliwki bez pestek w garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny i wymieszaj.
- Wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy mieszanina się zagotuje, umieść ją na małym ogniu i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po 30 minutach nabierz odrobinę dżemu łyżką na zimny talerz. Jeśli dżem zastygnie, jest gotowy! Jeśli nie, gotuj przez kolejne 10 minut.
- Wlej dżem do słoika, zamknij go i natychmiast odwróć do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji do ostygnięcia. Spowoduje to sterylizację słoika z dżemem.
- Powidła śliwkowe są już gotowe!
Obserwacje
Cytryna: niekoniecznie niezbędna, ale pomoże aktywować pektynę w owocach, dzięki czemu dżem dobrze stężeje.
Cukier kryształ: również nie jest niezbędny, ale jest preferowanym cukrem do robienia dżemu, ponieważ rozpuszcza się wolniej.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!