Domowe powidła śliwkowe

zagłosuj teraz
Inny
15 porcji
łatwe
45 min

Wykorzystaj sezon na owoce i przygotuj pyszne domowe dżemy! Dziś mamy łatwy, nieskomplikowany przepis na dżem śliwkowy. Z zaledwie 3 składnikami można go odtworzyć krok po kroku. To idealny sposób na wstanie z łóżka każdego ranka :-)

Składniki

15

Materiały

  • Marmite

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 1Umieść śliwki bez pestek w garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 2Wstaw na ogień i doprowadź do wrzenia.
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 3Gdy mieszanina zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 4Po 30 minutach nabierz odrobinę dżemu łyżką na zimny talerz. Jeśli dżem zastygnie, jest gotowy! W przeciwnym razie gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 5Wlej dżem do słoika, zamknij go i natychmiast odwróć do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji do ostygnięcia, co pozwoli na sterylizację słoika.
  • Domowe powidła śliwkowe - Przygotowanie krok 6Powidła śliwkowe są już gotowe!

Obserwacje

Cytryna: niekoniecznie niezbędna, ale pomoże aktywować pektynę w owocach, dzięki czemu dżem dobrze stężeje.
Cukier kryształ: również nie jest niezbędny, ale jest preferowanym cukrem do robienia dżemu, ponieważ rozpuszcza się wolniej.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: