Jak zrobić karmel?
Karmel sprawia, że każdy deser jest jeszcze smaczniejszy! W niektórych deserach odgrywa kluczową rolę! Od pływających wysp po flany - przygotuj własny karmel, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.
Składniki
Materiały
- Rondel (miedziany rondel jest najlepszy do robienia karmelu).
Przygotowanie
Umieść cukier w rondlu na średnim lub małym ogniu.
Pozostaw cukier do stopienia i skarmelizowania. Nie ma potrzeby dolewania wody, cukier zrobi to sam!
Aby wymieszać i uniknąć pękania niektórych części, nie używaj łyżki ani szpatułki, tylko lekko potrząśnij patelnią. Mieszanie łyżką może spowodować krystalizację cukru.
Uważaj, aby nie przypalić karmelu, ponieważ może to nastąpić bardzo szybko. Jeśli wydziela lekko ostry dym, należy natychmiast zdjąć go z ognia. Jeśli masz termometr kuchenny, powinien on wskazywać między 115 a maksymalnie 130°C.
Karmel powinien mieć ładny brązowy kolor. Jeśli jest zbyt ciemny, będzie gorzki, a jeśli jest zbyt jasny, będzie pozbawiony smaku.Użyj karmelu od razu, ponieważ szybko twardnieje, więc upewnij się, że masz wszystko gotowe przed rozpoczęciem.
I voila, karmel jest gotowy!
Obserwacje
Aby zapobiec twardnieniu karmelu: wystarczy dodać odrobinę gorącej wody, gdy karmel już się uformuje. Należy jednak uważać, ponieważ woda może pryskać. Niektórzy dodają również odrobinę octu.
Aby uzyskać rzadki karmel: tym razem dodaj masło i śmietanę do karmelu, uważając, aby się nie rozprysnął. Dla tych, którzy lubią słodycze, dodaj trochę solonego masła!
Aby zrobić karmel typu "cukierek": wystarczy mleko skondensowane i masło. Karmel przygotowuje się z masła i brązowego cukru, a następnie dodaje mleko skondensowane, które nadaje karmelowi konsystencję zwaną toffi.
Każdy przepis ma swój własny karmel: flan karmelowy wymaga prostego karmelu, który twardnieje, podczas gdy rzadki karmel może być używany do lodów itp.
Czyszczenie przyborów kuchennych: problem z karmelem polega na tym, że twardnieje on błyskawicznie! Szybkim i łatwym rozwiązaniem jest namoczenie naczyń we wrzącej wodzie, a karmel sam się rozpuści.