Jak zrobić karmel?

zagłosuj teraz
Inny
1 porcji
łatwe
10 min

Karmel sprawia, że każdy deser jest jeszcze smaczniejszy! W niektórych deserach odgrywa kluczową rolę! Od pływających wysp po flany - przygotuj własny karmel, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.


Składniki

1

Materiały


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min


Obserwacje

Aby zapobiec twardnieniu karmelu: wystarczy dodać odrobinę gorącej wody, gdy karmel już się uformuje. Należy jednak uważać, ponieważ woda może pryskać. Niektórzy dodają również odrobinę octu.

Aby uzyskać rzadki karmel: tym razem dodaj masło i śmietanę do karmelu, uważając, aby się nie rozprysnął. Dla tych, którzy lubią słodycze, dodaj trochę solonego masła!

Aby zrobić karmel typu "cukierek": wystarczy mleko skondensowane i masło. Karmel przygotowuje się z masła i brązowego cukru, a następnie dodaje mleko skondensowane, które nadaje karmelowi konsystencję zwaną toffi.

Każdy przepis ma swój własny karmel: flan karmelowy wymaga prostego karmelu, który twardnieje, podczas gdy rzadki karmel może być używany do lodów itp.

Czyszczenie przyborów kuchennych: problem z karmelem polega na tym, że twardnieje on błyskawicznie! Szybkim i łatwym rozwiązaniem jest namoczenie naczyń we wrzącej wodzie, a karmel sam się rozpuści.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+