Jak zrobić karmel?

zagłosuj teraz
Inny
1 porcji
łatwe
10 min

Karmel sprawia, że każdy deser jest jeszcze smaczniejszy! W niektórych deserach odgrywa kluczową rolę! Od pływających wysp po flany - przygotuj własny karmel, aby uzyskać jeszcze więcej smaku.


Składniki

1

Materiały

  • Rondel (miedziany rondel jest najlepszy do robienia karmelu).

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min

  • Jak zrobić karmel? - Przygotowanie krok 1Umieść cukier w rondlu na średnim lub małym ogniu.
  • Jak zrobić karmel? - Przygotowanie krok 2Pozostaw cukier do stopienia i skarmelizowania. Nie ma potrzeby dolewania wody, cukier zrobi to sam!
  • Jak zrobić karmel? - Przygotowanie krok 3Aby wymieszać i uniknąć pękania niektórych części, nie używaj łyżki ani szpatułki, tylko lekko potrząśnij patelnią. Mieszanie łyżką może spowodować krystalizację cukru.
  • Jak zrobić karmel? - Przygotowanie krok 4Uważaj, aby nie przypalić karmelu, ponieważ może to nastąpić bardzo szybko. Jeśli wydziela lekko ostry dym, należy natychmiast zdjąć go z ognia. Jeśli masz termometr kuchenny, powinien on wskazywać między 115 a maksymalnie 130°C.
    Karmel powinien mieć ładny brązowy kolor. Jeśli jest zbyt ciemny, będzie gorzki, a jeśli jest zbyt jasny, będzie pozbawiony smaku.
  • Jak zrobić karmel? - Przygotowanie krok 5Użyj karmelu od razu, ponieważ szybko twardnieje, więc upewnij się, że masz wszystko gotowe przed rozpoczęciem.

    I voila, karmel jest gotowy!

Obserwacje

Aby zapobiec twardnieniu karmelu: wystarczy dodać odrobinę gorącej wody, gdy karmel już się uformuje. Należy jednak uważać, ponieważ woda może pryskać. Niektórzy dodają również odrobinę octu.

Aby uzyskać rzadki karmel: tym razem dodaj masło i śmietanę do karmelu, uważając, aby się nie rozprysnął. Dla tych, którzy lubią słodycze, dodaj trochę solonego masła!

Aby zrobić karmel typu "cukierek": wystarczy mleko skondensowane i masło. Karmel przygotowuje się z masła i brązowego cukru, a następnie dodaje mleko skondensowane, które nadaje karmelowi konsystencję zwaną toffi.

Każdy przepis ma swój własny karmel: flan karmelowy wymaga prostego karmelu, który twardnieje, podczas gdy rzadki karmel może być używany do lodów itp.

Czyszczenie przyborów kuchennych: problem z karmelem polega na tym, że twardnieje on błyskawicznie! Szybkim i łatwym rozwiązaniem jest namoczenie naczyń we wrzącej wodzie, a karmel sam się rozpuści.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+