Jak zrobić ryż dmuchany
zagłosuj teraz
A gdybym ci powiedział, że możesz zrobić ryż dmuchany w domu, używając tylko patelni i w mniej niż 1 minutę? Cóż, jeśli nie wierzysz, oto przepis krok po kroku, abyś mógł zobaczyć, że to prawda i jest to niezwykle łatwe! I znacznie tańsze niż kupowanie go.
Składniki
10
Szacowany koszt: 0.63Euros€ (0.06€/porcja)
Materiały
- Patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min
- Potrzebujemy tylko 1 nieprzywierającej patelni. Ustawiamy ją na dużym ogniu, a gdy patelnia będzie całkowicie gorąca, dodajemy garść ryżu (przykrywając powierzchnię patelni).
Aby ryż nadmuchał się i nie przypalił, należy przesuwać patelnię nad ogniem, nie podnosząc jej, aby nie straciła ciepła (pozostaw ją nieruchomo na 2 sekundy, przesuń ją, pozostaw ponownie bez przesuwania i potrząśnij nią). - Ryż, w ciągu kilku sekund, zacznie się nadymać i brzmieć jak popcorn, ale bez pękania. Gdy ryż będzie nadmuchany i lekko przypieczony, przelej go szybko do miski, zanim się przypali.
Postępuj tak samo z resztą ryżu. - I to jest to! Teraz mamy ryż dmuchany właśnie taki!
W komentarzach wyjaśniamy, jak można go wykorzystać.
Obserwacje
* Dzięki temu przepisowi możesz przygotować wiele innych przepisów, takich jak słodkie przepisy, takie jak płatki czekoladowe lub batoniki z ryżu dmuchanego, lub pikantne przepisy doprawione przyprawami, aby nadać chrupiący akcent sałatkom lub potrawom :)
* Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!