Jak zrobić ryż dmuchany

zagłosuj teraz
Inny
10 porcji
łatwe
10 min

A gdybym ci powiedział, że możesz zrobić ryż dmuchany w domu, używając tylko patelni i w mniej niż 1 minutę? Cóż, jeśli nie wierzysz, oto przepis krok po kroku, abyś mógł zobaczyć, że to prawda i jest to niezwykle łatwe! I znacznie tańsze niż kupowanie go.


Składniki

10
Szacowany koszt: 0.63 (0.06€/porcja)

Materiały

  • Patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania5 min

  • Jak zrobić ryż dmuchany - Przygotowanie krok 1Potrzebujemy tylko 1 nieprzywierającej patelni. Ustawiamy ją na dużym ogniu, a gdy patelnia będzie całkowicie gorąca, dodajemy garść ryżu (przykrywając powierzchnię patelni).

    Aby ryż nadmuchał się i nie przypalił, należy przesuwać patelnię nad ogniem, nie podnosząc jej, aby nie straciła ciepła (pozostaw ją nieruchomo na 2 sekundy, przesuń ją, pozostaw ponownie bez przesuwania i potrząśnij nią).
  • Jak zrobić ryż dmuchany - Przygotowanie krok 2Ryż, w ciągu kilku sekund, zacznie się nadymać i brzmieć jak popcorn, ale bez pękania. Gdy ryż będzie nadmuchany i lekko przypieczony, przelej go szybko do miski, zanim się przypali.

    Postępuj tak samo z resztą ryżu.
  • Jak zrobić ryż dmuchany - Przygotowanie krok 3I to jest to! Teraz mamy ryż dmuchany właśnie taki!

    W komentarzach wyjaśniamy, jak można go wykorzystać.

Obserwacje

* Dzięki temu przepisowi możesz przygotować wiele innych przepisów, takich jak słodkie przepisy, takie jak płatki czekoladowe lub batoniki z ryżu dmuchanego, lub pikantne przepisy doprawione przyprawami, aby nadać chrupiący akcent sałatkom lub potrawom :)

* Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.



Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+