Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa!

zagłosuj teraz
Inny
4 porcji
łatwe
1 h 5 m

Często jesteśmy zagubieni, jeśli chodzi o wybór pikantnego ciasta. Ciasto francuskie czy kruche? A może wolisz bezglutenowe? Oto bardzo łatwy, lekki i puszysty przepis na ulubione ciasto, zrobione z ziemniaków i to wszystko. Rustykalny i aromatyczny dodatek do Twoich przepisów. Idealny dla tych, którzy szukają kreatywnej i zdrowej opcji bez poświęcania tekstury i smaku. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i ciesz się!

Składniki

4

Materiały

  • wysoki rondel
  • tłuczek do ziemniaków (lub widelec)
  • okrągła puszka o średnicy 28 cm (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania1 h
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 1Najpierw obierz ziemniaki, a następnie gotuj je w wysokim garnku z osoloną wrzącą wodą przez 30 do 40 minut lub do momentu, gdy będą miękkie, ale jędrne.
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 2Odcedź całą wodę i rozgnieć ziemniaki. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 3Wyłóż formę papierem do pieczenia. Teraz możesz przenieść całe ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Nie zapomnij o bokach.
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 4Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone zgodnie z Twoimi upodobaniami.
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 5Gotowe. Teraz wystarczy wybrać nadzienie.
    * Jeśli nadzienie jest zimne (u nas był to jogurt i wędzony łosoś), nie trzeba wkładać ciasta z powrotem do piekarnika.
  • Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa! - Przygotowanie krok 6* Jeśli nadzienie musi być ugotowane, upiecz oba w tym samym czasie lub po prostu najpierw upiecz ciasto, dodaj nadzienie i ponownie upiecz. Wszystko zależy od wyboru nadzienia. Smacznego!

Obserwacje

Czy ten przepis można przygotować ze słodkich ziemniaków?

Tak, a nawet z mieszanki obu (ziemniaka i słodkiego ziemniaka).

Jak doprawić makaron?

Nasze przyprawy to podstawa: sól i pieprz. Możesz dodać przyprawy (na przykład gałkę muszkatołową), aromatyczne zioła (suszony tymianek, pietruszkę itp.) lub odrobinę parmezanu.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: