Masa na pikantne placki ziemniaczane: zdrowa, bezglutenowa alternatywa!
zagłosuj teraz
Często jesteśmy zagubieni, jeśli chodzi o wybór pikantnego ciasta. Ciasto francuskie czy kruche? A może wolisz bezglutenowe? Oto bardzo łatwy, lekki i puszysty przepis na ulubione ciasto, zrobione z ziemniaków i to wszystko. Rustykalny i aromatyczny dodatek do Twoich przepisów. Idealny dla tych, którzy szukają kreatywnej i zdrowej opcji bez poświęcania tekstury i smaku. Sprawdź nasz krok po kroku poniżej i ciesz się!
Składniki
4
Materiały
- wysoki rondel
- tłuczek do ziemniaków (lub widelec)
- okrągła puszka o średnicy 28 cm (opcjonalnie)
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania1 h
Najpierw obierz ziemniaki, a następnie gotuj je w wysokim garnku z osoloną wrzącą wodą przez 30 do 40 minut lub do momentu, gdy będą miękkie, ale jędrne.
Odcedź całą wodę i rozgnieć ziemniaki. Następnie dodaj oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Teraz możesz przenieść całe ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Nie zapomnij o bokach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone zgodnie z Twoimi upodobaniami.
Gotowe. Teraz wystarczy wybrać nadzienie.
* Jeśli nadzienie jest zimne (u nas był to jogurt i wędzony łosoś), nie trzeba wkładać ciasta z powrotem do piekarnika.* Jeśli nadzienie musi być ugotowane, upiecz oba w tym samym czasie lub po prostu najpierw upiecz ciasto, dodaj nadzienie i ponownie upiecz. Wszystko zależy od wyboru nadzienia. Smacznego!
Obserwacje
Czy ten przepis można przygotować ze słodkich ziemniaków?
Tak, a nawet z mieszanki obu (ziemniaka i słodkiego ziemniaka).
Jak doprawić makaron?
Nasze przyprawy to podstawa: sól i pieprz. Możesz dodać przyprawy (na przykład gałkę muszkatołową), aromatyczne zioła (suszony tymianek, pietruszkę itp.) lub odrobinę parmezanu.
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!