Borek, turecki placek ze szpinakiem i serem

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
4 porcji
łatwe
35 min

Bliski Wschód ma kulinarne skarby, o których warto wiedzieć. Wśród nich są boreks. To rodzaj chrupiącego ciasta filo, które skrywa soczyste nadzienie ze szpinaku i sera. Istnieje wiele odmian burek, zarówno pod względem ich kształtu - można znaleźć trójkątne borek, zwinięte borek, itp - i ich nadzienia, z serem, ziemniakami, mięsem mielonym, itp są bardzo popularne. Ten przepis nie jest wcale skomplikowany i można go łatwo dostosować do własnych upodobań :) Postępuj zgodnie z naszym szczegółowym przewodnikiem krok po kroku ↓ ↓ ↓ ↓


Składniki

4

Materiały

  • Okrągła forma odporna na działanie piekarnika

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania20 min
  • Na patelni z odrobiną oleju zrumienić posiekaną szalotkę i drobno posiekany czosnek, a następnie odstawić. Dodać umyty i odsączony szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę orientalnych przypraw, takich jak kminek, ras el hanout? i podsmażyć. Gdy będą gotowe, wyjąć. Przecedzić szpinak przez sito, aby usunąć nadmiar płynu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostygnięciu posiekaj je na małe kawałki, umieść w misce i dodaj 3 czubate łyżki sera ricotta. Wymieszać razem.
  • Roztop masło w kuchence mikrofalowej, aż stanie się płynne. Rozgrzej piekarnik do 180ºC
  • W międzyczasie rozłóż arkusz ciasta filo na powierzchni roboczej i za pomocą pędzelka posmaruj go masłem, połóż na nim kolejny arkusz ciasta filo i ponownie posmaruj go masłem. Na dolnej krawędzi ciasta filo, tej najbliżej ciebie, zacznij układać nadzienie wzdłuż, kontynuując do końca ciasta. Możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego.
  • Dodaj trochę pokruszonego sera feta. Następnie ostrożnie zwiń ciasto wokół nadzienia, nadając mu cylindryczny kształt. Powtarzaj tę czynność, aż powstaną wszystkie nadziewane pierogi.
  • W okrągłej formie do pieczenia umieść pierwszy canutillo na środku, zwinięty na sobie. Ułóż kolejny cylinder wokół pierwszej spirali. Kontynuuj z pozostałymi cylindrami, aż cała powierzchnia zostanie pokryta i powstanie coś w rodzaju spirali. Posmaruj powierzchnię odrobiną roztopionego masła.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Podczas serwowania można posypać sezamem lub odrobiną suszonego tymianku. I to wszystko!


Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+