Borek, turecki placek ze szpinakiem i serem
zagłosuj teraz
Bliski Wschód ma kulinarne skarby, o których warto wiedzieć. Wśród nich są boreks. To rodzaj chrupiącego ciasta filo, które skrywa soczyste nadzienie ze szpinaku i sera. Istnieje wiele odmian burek, zarówno pod względem ich kształtu - można znaleźć trójkątne borek, zwinięte borek, itp - i ich nadzienia, z serem, ziemniakami, mięsem mielonym, itp są bardzo popularne. Ten przepis nie jest wcale skomplikowany i można go łatwo dostosować do własnych upodobań :) Postępuj zgodnie z naszym szczegółowym przewodnikiem krok po kroku ↓ ↓ ↓ ↓
Składniki
4
Materiały
- Okrągła forma odporna na działanie piekarnika
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania5 min
Gotowania20 min
- Na patelni z odrobiną oleju zrumienić posiekaną szalotkę i drobno posiekany czosnek, a następnie odstawić. Dodać umyty i odsączony szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę orientalnych przypraw, takich jak kminek, ras el hanout? i podsmażyć. Gdy będą gotowe, wyjąć. Przecedzić szpinak przez sito, aby usunąć nadmiar płynu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostygnięciu posiekaj je na małe kawałki, umieść w misce i dodaj 3 czubate łyżki sera ricotta. Wymieszać razem.
- Roztop masło w kuchence mikrofalowej, aż stanie się płynne. Rozgrzej piekarnik do 180ºC
- W międzyczasie rozłóż arkusz ciasta filo na powierzchni roboczej i za pomocą pędzelka posmaruj go masłem, połóż na nim kolejny arkusz ciasta filo i ponownie posmaruj go masłem. Na dolnej krawędzi ciasta filo, tej najbliżej ciebie, zacznij układać nadzienie wzdłuż, kontynuując do końca ciasta. Możesz użyć łyżki lub rękawa cukierniczego.
- Dodaj trochę pokruszonego sera feta. Następnie ostrożnie zwiń ciasto wokół nadzienia, nadając mu cylindryczny kształt. Powtarzaj tę czynność, aż powstaną wszystkie nadziewane pierogi.
- W okrągłej formie do pieczenia umieść pierwszy canutillo na środku, zwinięty na sobie. Ułóż kolejny cylinder wokół pierwszej spirali. Kontynuuj z pozostałymi cylindrami, aż cała powierzchnia zostanie pokryta i powstanie coś w rodzaju spirali. Posmaruj powierzchnię odrobiną roztopionego masła.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Podczas serwowania można posypać sezamem lub odrobiną suszonego tymianku. I to wszystko!
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!