Ciastka francuskie z serem: super łatwy i pyszny przepis
Prawdopodobnie znasz słynne friands z szynką i serem, które tak bardzo uwielbialiśmy jako dzieci (i nadal uwielbiamy...), ale dziś przedstawiamy Ci wersję, która jest równie smaczna i wegetariańska: friands z serem i śmietaną! Dzięki chrupiącemu, złocistemu ciastu francuskiemu i kremowemu sercu z crème fraîche i sera Comté, te małe kąski są idealne na aperitif, a nawet w towarzystwie sałatki na pełny posiłek! :-)
Składniki
Materiały
- 1 pędzel (opcjonalnie)
- 1 nóż
- 1 widelec
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Rozwinąć prostokątne ciasto francuskie i pokroić na 4 części. - Nałóż łyżkę crème fraiche na każdy kawałek ciasta, pozostawiając trochę miejsca wokół krawędzi ciasta.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj śmietanę startym serem.
* Użyliśmy nieco ponad łyżkę stołową na porcję. Dostosuj ilość do swoich preferencji. - Złożyć na pół i uszczelnić brzegi widelcem.
- Ten krok jest opcjonalny:
Posmaruj "obroty" roztrzepanym jajkiem i narysuj paski nożem. - Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- A teraz jest gotowy!
Obserwacje
Jak przechowywać serowe ciasteczka ptysiowe?
Można je przechowywać do trzech dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Czy można je zamrozić?
Ciastka ptysiowe można bez problemu zamrażać!
Jakie dodatki mogę dodać do frytek?
-Ten przepis jest wegetariański. Możesz dodać inny wybrany ser lub zastąpić go innym.
Możesz dodać grillowane pieczarki i zioła!
Możesz również przygotować ten przepis na przykład z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami!
W wersji niewegetariańskiej dodaj szynkę, chorizo, grillowany boczek lub wybraną wędlinę.
Czy friands należy jeść na ciepło czy na zimno?
Chociaż my preferujemy gorące friands, bez problemu można je jeść na zimno!