Foie gras gotowany w soli

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
8 porcji
łatwe
2 dni 10 m

Odkryj nowy sposób przyrządzania foie gras - bez gotowania! Będzie idealne na tostach na aperitif na koniec roku! Prosty przepis, który zrobi wrażenie na gościach.

Składniki

8

Do gotowania:

Materiały

  • 2 gazy
  • 1 małe naczynie żaroodporne
  • folia spożywcza
  • 1 terrina

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 dni
  • Foie gras gotowany w soli - Przygotowanie krok 1Dopraw foie gras solą i pieprzem, a następnie zawiń w dwie warstwy gazy, ściskając, aby nadać mu cylindryczny kształt.
  • Foie gras gotowany w soli - Przygotowanie krok 2Wlewaj po trochu białe wino na foie gras i wmasuj je, aby nasiąkło winem.
  • Foie gras gotowany w soli - Przygotowanie krok 3Wymieszać gruboziarnistą sól, cukier i tymianek, a następnie wlać połowę mieszanki do naczynia. Umieść foie gras na wierzchu i przykryj drugą połową mieszanki. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 36 godzin.
  • Foie gras gotowany w soli - Przygotowanie krok 4Wyjąć foie gras z gazy, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w terrinie. Chłodzić przez 12 godzin.
  • Foie gras gotowany w soli - Przygotowanie krok 5Wszystko gotowe!

Obserwacje

Jeśli foie gras nie jest równomierne, należy najpierw usunąć żyłę z wątroby.
Jeśli wątroba jest już przyprawiona, nie trzeba dodawać łyżeczki soli i pieprzu.

Można ją przechowywać w lodówce przez 1 tydzień.

W naszym przepisie wątróbka ważyła 550 g. Na kilogram foie gras potrzeba 12 g soli i 7 g pieprzu.

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: