Foie gras gotowane w soli
zagłosuj teraz
Odkryj nowy sposób przyrządzania foie gras - bez gotowania! Będzie idealne na tostach na aperitif na koniec roku! Prosty przepis, który zrobi wrażenie na gościach.
Składniki
8
Do gotowania:
Szacowany koszt: 20.48Euros€ (2.56€/porcja)
Materiały
- 2 gazy
- 1 małe naczynie żaroodporne
- folia spożywcza
- 1 terrina
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania2 dni
- Dopraw foie gras solą i pieprzem, a następnie zawiń w dwie warstwy gazy, ściskając, aby nadać mu cylindryczny kształt.
- Wlewaj po trochu białe wino na foie gras i wmasuj je, aby nasiąkło winem.
- Wymieszać gruboziarnistą sól, cukier i tymianek, a następnie wlać połowę mieszanki do naczynia. Umieść foie gras na wierzchu i przykryj drugą połową mieszanki. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez co najmniej 36 godzin.
- Wyjąć foie gras z gazy, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w terrinie. Chłodzić przez 12 godzin.
- Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jeśli foie gras nie jest równomierne, należy najpierw usunąć żyłę z wątroby.
Jeśli wątroba jest już przyprawiona, nie trzeba dodawać łyżeczki soli i pieprzu.
Można ją przechowywać w lodówce przez 1 tydzień.
W naszym przepisie wątróbka ważyła 550g. Na kilogram foie gras potrzeba 12 g soli i 7 g pieprzu.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!