Jajka na miękko we frytkownicy powietrznej - niezawodny sposób na doskonałe gotowanie!
Nie ma nic lepszego niż jajka na miękko w towarzystwie makaronu lub jako dodatek do jajka po benedyktyńsku na śniadanie :-) Wymyśliliśmy najlepszą metodę, aby upewnić się, że nie zepsujesz procesu gotowania: gotowanie we frytownicy powietrznej! Dzięki równomiernej cyrkulacji gorącego powietrza we frytownicy powietrznej, jajka będą ugotowane równomiernie, z jędrnym białkiem i żółtkiem, które nadal jest płynne w środku. Rezultat? Jajka na miękko o idealnej konsystencji! Nie wahaj się dać nam znać w komentarzach, jeśli chcesz, abyśmy przetestowali inne sposoby gotowania jajek ↓↓
Składniki
Materiały
- Frytkownica powietrzna (tutaj dwukomorowa frytkownica powietrzna Ninja Foodi AF300EU 7,6 l)
- Miska
Przygotowanie
- Przełącz frytownicę na tryb "Airfry" na 180 stopni.
- Umieść jajka na tacy i zaprogramuj gotowanie na 5 minut, jeśli są przechowywane poza lodówką i 6 minut, jeśli są przechowywane w lodówce.
- Po ugotowaniu zanurz jajka na kilka chwil w misce z zimną wodą i delikatnie je wyskorup.
- Teraz jajka na miękko są gotowe do spożycia!
Obserwacje
Jakiej frytownicy powietrznej użyliśmy do przygotowania tego przepisu?
Dwukomorowej frytownicy powietrznej Ninja Foodi AF300EU o pojemności 7,6 l.
Skąd mamy wiedzieć, czy nasze jajko jest ugotowane na miękko?
Aby jajko ugotowane na miękko było udane, żółtko musi pozostać płynne, a białko musi być elastyczne.
Jak idealnie ugotować jajko na miękko?
Ważne jest, aby robić to delikatnie. Jeśli zauważysz, że skorupka zaczyna przywierać do białka, nie wahaj się ponownie włożyć jajka pod zimną wodę podczas zdejmowania skorupki.
Czy jajka na miękko mogą być przechowywane po ugotowaniu?
Oczywiście, po umieszczeniu jajek w wodzie w celu ich schłodzenia, można przechowywać je w lodówce przez około 24 godziny.
Jaki jest najlepszy sposób spożywania jajek na miękko?
Możesz użyć ich do przygotowania ramenu, makaronu grzybowego lub przepisów na brunch i śniadanie: Tosty z awokado, jajka po benedyktyńsku, kanapki z croissantem...
Jak długo trwa gotowanie jajka na miękko we frytkownicy Air Fryer?
Jeśli jajko jest przechowywane w temperaturze pokojowej, będzie musiało być gotowane przez 5 minut. Jeśli jest przechowywane w lodówce, będzie musiało być gotowane przez 6 minut. Zależy to również od wielkości jajka. W tym przepisie użyliśmy małych i średnich jajek przechowywanych w temperaturze pokojowej i gotowaliśmy je przez 5 minut.